dimecres, 13 de novembre del 2013

Cova de la Balma (Olesa de Bonesvalls, Alt Penedès)



Algú ha esborrat part de la "B" de BALMA i sembla dir PALMA. Foto.: J. de Valles

D'aquesta cavitat coneixíem la seva situació per l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya i també està situada al mapa de l'ICC. No obstant, ens han calgut dues sortides per a localitzar-la, ja que les coordenades de l'Inventari són errònies, a l'igual que la seva situació al mapa.

   
Recorregut: 27 m
Desnivell: +3 m
Història: Desconeixem el nom dels primers exploradors.
Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 404208
            Y: 4577788
            Z: 260 m
Situació: Anant per la carretera BV-2411 de Begues a Olesa de Bonesvalls, deixarem el cotxe al km 17,650, tot just abans de creuar el pont de l'Escalat, a l'inici d'una pista. Anirem a la carretera i baixarem a la riera de Begues per l'altre costat de la carretera Un cop a la llera seguirem uns 10 o 15 m direcció mar i veurem a la nostra esquerra un cingle de parets molt fosques. La cavitat es troba a la base del cingle.
Descripció: Es tracta d'una balma de 15 m d'amplada i una alçada màxima de 5 m. La banda N té escassa fondària, mentre que al S arriba als 6 m. Aproximadament al centre de la balma hi ha una estreta obertura que dóna pas a una saleta fosca de 3 x 4 m i sostre baix, (1 m de mitjana) on es veu la llum procedent d'una entrada molt baixa i impracticable situada a uns 2 m a la dreta de l'obertura per on hem passat. La saleta es perllonga uns 2 m cap a l'interior, però molt baixa de sostre.
Cova de la Balma. Sector N. Foto.: J. de Valles
Interior de la petita cova. Foto.: J. Cuenca
Cova de la Balma. Sector S. Foto.: J. de Valles
Vista des de l'interior de la coveta. Foto.: J. Cuenca

Han participat:
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)