diumenge, 10 de novembre del 2013

Les cavitats de Montcabrer (Cabrera de Mar, Maresme)





Interior del cau de les Formigues. Foto.: F.X. Samarra




Fa un temps, membres del Grup d'Espeleologia de Badalona, aixequen la topografia de la coneguda i emblemàtica Cova de les Encantades i publiquen una ressenya a la revista Cavernes (1).

Per sobre del cau de les Formigues. Foto F.X. Samarra
Cim del Montcabrer. Foto.: F.X. Samarra
Exterior del Montcabrer. Foto.: F.X. Samarra


Fa poc, llegint una publicació local (2), intuïm l'existència de alguna altre cavitat: "Era creença popular que la primera creu que es fixà al cim de la muntanya del Montcabre es bastí per a foragitar les bruixes que vivien a les coves que hi ha prop del seu cim, i que segons la gent, eren elles les culpables de les pedregades que solien esdevenir-se poc abans d'anar a collir el raïm i entrar-lo al celler per trepitjar-lo”

Exterior del Montcabrer. Foto.: F.X. Samarra
Amb aquesta minsa informació en Josep Cuenca i Xavier Samarra van a prospectar el Montcabrer trobant dues petites cavitats més: La cova dels Tres Cercles i el cau de les Formigues, com era d'esperar, regirant entre bibliografies, vam trobar algunes ressenyes d'aquestes dues covetes (3) i (4), per més tard fer la topografia de les mateixes.

Es tracta de tres cavitats en granit, la més coneguda de vell antuvi es la cova de les Encantades, citada ja per l'insigne Norbert Font i Sagué, com a Forat de les Bones Dones (5).




Relació de cavitats



Cavitat
Recorregut
Desnivell
Cova dels Tres Cercles
4 m
-1 m
Cau de les Formigues
19 m
-6 m
Cova de les Encantades
11 m
+3 m

Cova dels Tres Cercles (Cabrera de Mar, Maresme)

Recorregut: 4 m
Desnivell: -1 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 448750
                Y: 4597095
                Z: 270 m
Terreny: Granit 
Situació: Anirem cap a Cabrils per la BV-5022, aproximadament pels volts del kilòmetre 3 girarem a la dreta i pujarem per la urbanització de Can Tolrà, direcció NE, per anar a buscar el cami que porta a la Font Picant i el castell de Burriac.
Només deixar l'últim carrer de la urbanització arribem a un collet on deixarem l'automòbil i pujarem per un camí marcat en direcció al turó de l'Infern, lloc conegut per ser on es penjava a la forca als malfactors de la contrada. Deixarem aquest indret a la nostra esquerra i continuarem cap a unes antenes per finalment arribar al cim del Montcabrer, excel·lent mirador del Maresme i Barcelonès Nord. Des d'ací davallarem amb una mica de dificultat, per l'esquerra de l'espantosa creu de ferro, per arribar una vintena de metres per sota a la cova de les Tres Cercles ubicada entre els gran blocs granítics. 
Descripció: Petita cova d'únicament 4 m de recorregut, la boca és triangular de 1,30 m d'alçada per 2,40 d'amplada, feta a expenses de dos blocs de granit. El terra esta format per sauló i branquillons.
L'única galeria és lleugerament descendent acabant en un petit cau a 1 metre de fondària.
A la part dreta de la cavitat, al terra podem observar una interessant inscultura, probablement de l'edat del bronze, que dóna nom a la cova.

Els gravats que donen nom a la cova. Es poden observar tres cercles concèntrics i un triangle. Foto. F.X. Samarra
El fons de la cova, ocupat per branquillons. Foto.: F.X. Samarra
Entrada de la cova dels Tres Cercles. Foto.: F.X. Samarra
Entrada de la cova dels Tres Cercles. Foto.: F.X. Samarra



Cau de les Formigues (Cabrera de Mar, Maresme)
Recorregut: 19 m
Desnivell: -6 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 448730
                Y: 4597086
                Z: 275 m
Terreny: Granit
Situació: A una vintena de metres de la cova dels Tres Cercles direcció SO. Fàcil de trobar.
Descripció: Cavitat feta a expenses d'uns grans blocs granítics, la entrada inferior (3) té semblances a un gran dolmen megalític.
Té tres boques, la més evident des de lluny es la nº 3 (a la topografia), però degut al desnivell i de que ens acostem des de la cova abans esmentada, entrarem per la boca nº 1, petita obertura entre blocs de 0,60 m d'amplada per 0,40 m d'alçada. Baixem a una petita sala on a la nostra dreta un perillós ressalt de 4 m dona a la boca inferior. Al final d'aquesta saleta trobem dues obertures, de la que sols es factible la de la dreta, per ací baixarem entre blocs un parell de metres. Ara una galeria ascendent ens porta a un excel·lent mirador que és la boca nº 2.
Si no prenem aquesta galeria i ens anem cap a baix, un R.1,8 ens porta a la rampa de sortida o boca nº 3. Aquesta gran entrada esta dividida en dos per un gran bloc que fa de suport a altre bloc gegantí que fa de "teula”. La entrada de la boca esquerra té una alçada de 2,70 m i una amplada de 1 m, la de la dreta té 2,60 m d'alçada i 1 m d'amplada. El terra és força costerut i de sauló.
A l'Inventari del Patrimoni trobem una cronologia, en base a restes ceràmics trobats a la boca, de -1800/-650.- Bronze -650/-50.- Ferro-Ibèric



Entrada inferior del cau de les Formigues. Foto.: F.X. Samarra
Interior del cau de les Formigues. Foto.: F.X. Samarra
Interior del cau de les Formigues. Foto.: J. Cuenca

Cova de les Encantades (Cabrera de Mar, Maresme)
Sinònim: Forat de les Bones Dones 
Recorregut: 11 m 
Desnivell: +3 m 
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 448773
                Y: 4597050
                Z: 239 m
Terreny: Granit
Situació: Cavitat situada una cinquantena de metres per sota del cau de les Formigues
Descripció: Cavitat de terra molt costerut, està formada per dues petites sales comunicades per dues obertures. Té dues boques d'entrada.
 




Cova de les Encantades. Foto.: F.X. Samarra
Cova de les Encantades. Foto.: F.X. Samarra
Cova de les Encantades. Foto.: F.X. Samarra
Cova de les Encantades. Foto.: F.X. Samarra
Bibliografia
(1) GARCIA i FONOLL, E; FUERTES i NOGUÉS, X. (2005).- "Cova de les Encantades (Cabrils, Maresme)” Cavernes, 25. Pp 31-32. Badalona.
(2) COLL i MONTEAGUDO, R.; MODOLELL i ROS, J. (1999). "Llegendes, tradicions i fets de la Serralada de Marina” pp 73-75; 131. Ed.  Oikos-Tau. Vilassar de Mar.
(3) FARELL, D. (1999).- "Les inscultures prehistòriques de la cova dels Tres Cercles del Montcabrer (Cabrera de Mar, el Maresme)” Sessió d'Estudis Mataronins (16):7-14. Mataró.
(4) Inventari del Patrimoni Cultural Immoble. "Cau de les Formigues”. Web Gencat.
(5) FONT i SAGUÉ, N. (1897) "Catalech espeleològich de Catalunya” But. CEC, 24, p 19. Barcelona

Han participat:
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Francesc Xavier Samarra (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Enric Porcel (Grup d'Espeleologia de Badalona)





1 comentari:

Jordi ha dit...

Referent a les inscultures de la "Cova dels Tres Cercles", (Cabrera de Mar)no pertanyen a l'època prehistòrica, sino que son del segle passat. Aquest abric el vaig descobrir a principis de l'any 1982 i vaig trobar en superficie tres fragments de ceràmica feta a mà d'arrel prehistòrica. AL fons de l'abric a mà dreta hi havía un cau, i en el meu quadern de notes li vaig posar el nom de Cau de la Guilla. O sigui que per aquells anys no existían aquests gravats a les roques. A demés del triàngle i els tres cercles concéntrics, molt a prop d'aquests hi ha una roca en la que hi ha gravada una creu i seguidament posa "vade retro satanna" i en la base de la mateixa, havía un bloc de pedra rectàngular gravada amb una sèrie de creus i el nª 6 repetit diverses vegades. Aquests gravats algú els va fer cap els anys 1989-1990