dissabte, 10 d’agost del 2013

Cova de les Hortes (Vallclara, Conca de Barberà)



Cova de les Hortes. Foto.: J. Cuenca






Cavitat de la que únicament coneixiem les dades de l'Inventari Arqueològic de Catalunya, que dóna unes coordenades errònies.



Recorregut: 55 m 
Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 332202 
            Y: 4583011 
            Z: 627 m 
Terreny: Conglomerats 
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Sortint de Vallclara en direcció Vimbodí per la carretera TV-7004 i 60 m abans del km 16 cal deixar el cotxe al costat esquerre de la carretera des d'on surt un camí ample que aviat finalitza. Un corriols ens porta a un altre camí ampli que seguirem fins a trobar la cova, que veurem fàcilment a la base del cingle que tanca la petita vall. 
Descripció: Es tracta d'una balma de 55 m d'amplada, 15 m de profunditat màxima i una alçada de 7 m. Trobem vàries construccions de pedra seca: Una columna d'1,5 m de diàmetre i uns 3 m d'alçada; enfront d'ella i prop de l'exterior una construcció de 7 m de llargada, 3 d'amplada i una alçada de 0,5 m de la que desconeixem la seva funció; un mur de pedra seca tanca l'extrem E i tot el fons de la balma es troba tancat per apilaments de blocs. Alguns d'aquest apilament són de mida considerable.




 
Cova de les Hortes. Vista des de l'exterior. Foto.: J. Cuenca
Cova de les Hortes. Detall del tancat del sector E de la cova. Foto.: J. Cuenca
Cova de les Hortes. Topografiant la cavitat. Foto.: J. Cuenca


Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Josep Cuenca (Grup Espeleològic de Badalona)
- Estafania Cuenca
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)














dimecres, 7 d’agost del 2013

Cova Fosca (Castellet i la Gornal, Alt Penedès)

Cova Fosca. Foto.: J. Cuenca
Cavitat que havia estat citada, però sense cap dada. Es tracta d'una cova força coneguda pels escaladors, que han obert vàries vies d'escalada.




Recorregut: 12 m 
Desnivell: +1 m 
Coordenades (UTM31N ETRS89): 
            X: 386695
            Y: 4569068
            Z: 174 m 
Terreny: Calcàries 
Història: Coneguda de temps immemorials. 
Situació:  Cal deixar el cotxe al km 12,2 de la carretera de Castellet a Vilanova i la Geltrú (BV-2115), des d'on surt una pista (prohibida per a vehicles) que seguirem 110 m fins a trobar a la dreta corriol que segueix paral·lel al fondo de la Cova Fosca. Seguirem el corriol i després de recórrer uns 350 m veurem a la nostra esquerra un petit cingle. La cavitat es troba en aquest cingle, en el seu extrem O. Un corriol remunta fins a la base del cingle, on hi ha vàries vies d'escalada. 
Descripció: Balma de planta triangular, de 8,5 m d'amplada, 5,5 m d'alçada i 7,1 m de fons. Al final de la balma, i mig amagada per una figuera, surt una estreta galeria que finalitza impenetrable als 5 m.


Inici de l'estreta galeria final. Foto.: J. Cuenca

De camí a la cova trobem aquest curiós pi. Foto J. Cuenca


Han participat:
- Jaume Ferreres (E.C. de Gràcia)
- Josep Cuenca (G.E. de Badalona)
- Jordi de Valles (E.C. de Gràcia)

dilluns, 5 d’agost del 2013

La cova Foradada i la cova del Mas Romeu (Calafell, Baix Penedès)




Cova Foradada. Foto J.Cuenca


Durant la sortida realitzada el 19-5-13 al pou de Cal Santó, vam intentar, sense èxit, localitzar la cova Foradada, de la que teniem coneixement per l’Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya.
Novament hem tornat i aquesta vegada si que l’hem pogut localitzar. Es tracta d’una petita cova inèdita en l’àmbit espeleològic, però molt coneguda a la zona i que a rel del descobriment d’un crani humà al 1997 ha estat objecte de vàries intervencions arqueològiques.



Malauradament el camí que ens indica la fitxa de l'Inventari està toalment perdut i vam haver de pujar fins a la carena de l'Escarnosa pel mig del bosc.
Un cop a dalt de la carena vam trobar un excursionista que ens va indicar la situació de la cavitat i també el millor camí de tornada.
Un cop realitzada vam aprofitar per a visitar la cova del Mas Romeu, situada a poc més de 2 km i dintre de la Urbanització Mas Romeu. Un cop a les rodalies de la cova ens trobem al mateix informador de la cova Foradada, que ens torna a indicar la situació de la cavitat.



La cova del Mas Romeu va ser objecte d'intervencions arqueològiques l'any 1954, publicada al Boletín de la Biblioteca-Museo Balaguer, 5ª època Vol. 2, juntament amb la topografia, que ha passat desapercebuda dins de l'àmbit espeleològic.


Cova Foradada
(Calafell, Baix Penedès)

Recorregut: 25 m
Desnivell: -6,5 m 
Terreny: Calcàries
Coordenades (UTM31N ETRS89): 
            X: 381847 
            Y: 4563890 
            Z: 137 m 
Història: Coneguda de temps immemorial
Situació: Des de Calafell agafarem la carretera de Bellvei (C-31). Just abans de creuar l’autopista C-32 trobarem una rotonda i agafarem la desviació que porta al Mas Romeu. La carretera ens porta aviat a una altra rotonda i després creua la carretera C-31 per sota. Des d’aquest punt seguirem 850 m per la carretera fins a situar-nos sota la conducció elèctrica, on deixarem el cotxe. Pujarem pel tallafocs en direcció E i en el punt on comença la baixada seguirem un corriol que surt en direcció S. Després de travessar dos turons, trobarem fàcilment la cavitat al segon coll.


Descripció: La cavitat té tres boques. La boca inferior és la més accessible. És de forma arrodonida i amida 2,2 x 2,4 m. Dóna pas a una saleta on es va realitzar excavacions arqueològiques. Tot el terra està tapat per plàstics per tal de preservar les restes arqueològiques. Un bloc ens facilita la pujada d'un petit ressalt ascendent que ens porta a una rampa també ascendent. Al sostre trobem un forat pel que podem sortir fàcilment a l'exterior (és l'entrada superior). Si seguim remuntant sortirem a l'exterior per la tercera entrada.

Entrada inferior de la cova Foradada. Foto.: J. Cuenca


Cova Foradada, entrada superior. Foto.: J. Cuenca
Cova Foradada. Foto.: J. Cuenca

Cova del Mas Romeu
(Calafell, Baix Penedès)



Recorregut: 10,3 m 
Desnivell: -0,9 m 
Coordenades (UTM31N ETRS89): 
            X: 381847
            Y: 4563890 
            Z: 137 m 
Terreny: Calcàries 
Història: Coneguda de temps immemorials. 
Situació:  Des de Calafell agafarem la carretera de Bellvei (C-31). Just abans de creuar l'autopista C-32 trobarem una rotonda i agafarem la desviació que porta al Mas Romeu. La carretera ens porta aviat a una altra rotonda i després creua la carretera C.31 per sota per seguir paral·lela a l'autopista i creuar-la per sota per a entrar a la Urbanització Mas Romeu. Seguirem pel carrer principal (Carrer de Ferran Sor). Després de recórrer 700 mm per aquest carrer trobarem a l'esquerra un dels pocs solar no edificats. Aparcarem el cotxe en aquest lloc. Unes marques blaves en els arbres ens indiquen el camí a seguir que amb forta pujada ens portaran directament a la cova. 
Descripció: Una boca d'1,5 x 3 m dóna accés a una única galeria de 10 m de recorregut amb una amplada mitja d'1,5 m. El terra ha estat totalment buidat de sediments.




Cova del Mas Romeu. Foto.: J. Cuenca


Han participat:
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)
- Josep Cuenca (Grup d’Espeleologia de Badalona)