dissabte, 17 d’agost del 2013

Cova del Congre (Sitges, Garraf)



Baixant des de la carretera. Foto.: F.X. Samarra



Entrada. Es pot apreciar la mar força moguda. Foto.: J. de Valles












Cova del Congre. Foto.: J.X. Samarra
Cavitat força coneguda pels pescadors. La primera topografia, que inclou únicament la galeria a nivell del mar, fou publicada l'any 1968.


Ha estat prospectada arqueològicament per Montse Sanz i Anna Blanco, que no varen trobar restes, ja que quan hi ha una forta tempesta, l'aigua envaeix tota la cova i arrossega els sediments a la mar. Únicament van trobar unes pintures a les petites galeries superiors, que una vegada inspeccionades per l'arqueòleg Magí Miret, resultaren ser modernes.
Nosaltres hem realitzat dues visites. Durant la primera es va aixecar la topografia i es van fer algunes fotografies. La segona visita l'hem fet per realitzar noves fotografies.






Recorregut: 82 m 
Desnivell: 21,5 m (-16,5; +5) 
Coordenades (UTM31N ETRS89):
X: 403971
Y: 4565468
Z: 0 m
Terreny: Dolomies i calcàries del Juràssic-Cretaci inferior.
Història: Coneguda de temps immemorials
Situació: Cal prendre la carretera C.32 en direcció a Sitges. A l'altura del km 165,500 hem de deixar el cotxe en l'eixamplament de la carretera, per a seguir a peu en direcció Sitges durant 200 m, aproximadament a la meitat de la recta. Des d'aquí baixarem cap al mar fins a trobar la gran boca de la cavitat per la seva banda O. 
Descripció: La cavitat s'obre per una gran portalada d'uns 36 m de llarg. A la seva meitat O trobem dues petites galeries: la superior, que remunta 5 m i la inferior, de 10 m de recorregut i amb el terra ocupat per sorres.
La meitat inferior és la més espectacular, amb 10 m d'alçada i 10 d'amplada, per la que penetra el mar dins de la cavitat. Hi accedim a l'interior per l'extrem O, baixant fàcilment en diagonal per una inclinada rampa que dóna al mar. El final de la rampa és el punt de màxima penetració del mar. En trobem al inici d'una sala d'uns 4 m d'alçada mitja i 16 m de llargada amb el terra ocupat per grans blocs. De la sala surt un estret conducte ascendent de 7 m de recorregut en sentit ascendent amb un bloc encaixat entre les seves parets. En temps de mala mar és perillós apropar-se a l'aigua i durant les fortes tempestes l'aigua arriba a envair tota la sala, com ho testifiques les restes deixades pel mar.

Bibliografia:
AA (1968).- "Cova del Congre. Sitges" Soterrània (1):16
 

Dues vistes de la boca a nivell de mar. A l'esquerra, amb la mar moguda (foto.: J. de Valles), la de la dreta amb la mar en calma (Foto.: F.X. Samarra)


La cova vista des del fons de la galeria. Foto.: F.X. Samarra
 
Vista de la galeria de la cova. Foto F.X. Samarra
 


Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Francesc Xavier Samarra