dimarts, 10 de setembre del 2013

Covallonga (Vilanova d'Escornalbou, Baix Camp)

Covallonga. Foto.: J. Cuenca
 
Cavitat citada al Catàleg Espeleològic de Catalunya (Vol. 7, 1984), donant com única dada "oberta a poca distància de la població."




Recorregut: 31 m 
Desnivell: -3,7 m 
Coordenades (UTM31N ETRS89): 
            X: 323933
            Y: 4551484 
            Z: 290 m 
Terreny: Gresos silícics 
Història: Coneguda de temps immemorial 
Situació:  Sortirem de Mont-roig del Camp per la carretera de Colldejou (T-322). Al arribar al km 11 hi ha un pont per sobre del barranc de Rifà. La cova es troba al peu del pont. Podem deixar el cotxe 70 m més enllà del pont, a l'esquerra de la carretera, des d'on surt un camí que baixa al barranc. Remuntarem el barranc i tot just passat el pont trobarem la cova a la nostra dreta. 
Descripció: Es tracta d'una balma obrada de 31 m d'amplada. Podem distingir tres sectors: La part inferior, a tocar del pont, de 5 m de fons; la paret de la dreta és natural i la del fons és un mur de pedra seca  de 9 m de llargada. L'entrada al sector central es fa per una pas entre murs de pedra seca; el de la dreta és que hem comentat abans i el de l'esquerra és un mur parcialment enderrocat. Aquesta part central és la més fosca i té un fons de 5 m. La tercera part, la superior, té 13 m d'amplada i 4 m l'alçada màxima, amb el terra cobert de grans blocs.




Bibliografia:
VILASECA, S. (1954).- Nuevos yacimientos tarraconenses de cerámica acanalada 
BORRÀS, J.; MIÑARRO, J.M.; TALAVERA, F. (1984).- Catàleg Espeleològic de Catalunya Vol. 7. Barcelona (Nº 53)
  
Han participat:
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)