dijous, 10 d’octubre del 2013

Mina de la Riera del Pujol (el Brull, Osona)


Boca de la mina.Foto.: F. Cardona


 
Desconeixem quan va ser excavada la mina.Tampoc tenim clar si es tracta d'una mina aïllada o si forma part del complex de les properes mines del Solà (coure), de les quals coneixem l'existència però que no hem pogut localitzar (possiblement varen ser taponades).

Molt probablement, la mina sigui del segle XIX. Per a desfer possibles confusions, direm que la pàgina 70 de la publicació "Cavernes", del G.E. Badalona, surt publicada una topografia d'una cova a la que anomenen "Avencó", que situen a Aiguafreda, i de la que no aporten més dades. Doncs bé, la comparació d'aquesta topografia amb la nostra de la mina va demostrar que es tracta de la mateixa cavitat.

Recorregut: 27 m

Desnivell: +11,5 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

            X: 441856

            Y: 4627905

            Z: 560 m

Situació: A la mateixa riera del Pujol (continuació de la riera de l'Avencó), gairebé a l'alçada de la masia del mateix nom. Per arribar-hi, prendrem la pista que des d'Aiguafreda remunta la riera de l'Avencó fins arribar a una cadena que barra el pas (Font d'en Vinyes). Deixem el cotxe aquí i continuem la pista a peu. Just creuada la riera del Burguès pel pont de Ferro, la pista fa un fort revolt a la dreta. La deixarem aquí i prendrem un camí a l'esquerra, paral·lel a la riera. Quan portem caminats cosa de 100 m, prendrem un corriol poc marcat a l'esquerra que al poc arriba a la llera de la riera. Just a l'altra banda i uns pocs metres aigües avall, trobarem la boca de la mina, a tocar de la llera.

Descripció: Una boca de dimensions còmodes dóna pas a una cambra ampla a la que segueix una rampa ascendent de fort pendent i força relliscosa. Dalt de tot, es torna subhoritzontal i finalitza en un recó on trobem un petit toll d'aigua.

Mineralitzacions: Hi hem trobat grafit i el que podria ser limonita. Hi trobem estalactites incipients ferruginoses.

En general, les parets presenten tonalitats ferruginoses.

Dades: Ferran Cardona




Mina de la Riera del Pujol. Foto.: F. Cardona
La boca des de la cambra d'entrada. Foto.: F. Cardona

Estalactites ferruginoses. Foto.: F. Cardona
Racó terminal. Foto.: F. Cardona
Grafit de la mina de la Riera del Pujol. Col·lecció de Joan M. Bruguera. Peça 553