dimarts, 5 de novembre del 2013

Avanç dels treballs realitzats a les mines de Pontons (Alt Penedès)





A rel de la visita realitzada a les coves de la Riera de Pontons vam veure el que semblava una cova (la mina nº 1 de la Riera de Pontons). Ràpidament ens vam adonar que es tractava d'una mina i vàrem decidir topografiar-la. Seguint el camí que porta a la mina es va localitzar una segona mina que també hem topografiat. I posats a fer també hem topografiat la mina més gran i possiblement la primera en ser explotada: la Mina Esperança (Mina de les Calaveres segons l'ICC).

El conjunt miner de Pontons es troba situat a la riera de Pontons, a l'alçada de l'anomenat pont de les Mines. Està format per una sèrie de boques que s'uneixen interiorment per a formar un conjunt format per tres mines i dues petites cales d'uns 10 m (pendents de topografiar).

De les dues mines situades a la riba dreta no coneixem el seu nom i les hem anomemat mines nº 1 i 2 de la Riera de Pontons. La tercera és la situada al costat mateix de la carretera i segons l'ICC és la mina de les Calaveres. El nom l'hi ve donat pel fet que a finals dels segle XIX es van localitzar unes suposades "calaveres d'homes prehistòrics"quan els miners van topar amb un buit natural dins de la mina, però nosaltres preferim respectar el nom que ja tenia (Mina Esperança) i que és el més utilitzat actualment. Un curt sector d'aquesta mina ha queda separat per un enfonsament de la volta, és el que anomenem "Mina Esperança II".

Les mines, avui abandonades, varen explotar galena i esfalerita (també anomenada blenda) que es localitza en calcàries i dolomies del Muschelkalk Inferior que han sofert un processos de carstificació.

Tot i que es dóna per segur que van ser explotades per l'home prehistòric i posteriorment pels fenicis i romans, el cert és que ho hem localitzat dades fiables que confirmin aquestes afirmacions, pel que la data més antiga que podem confirmar és la concessió del privilegi d'extreure mineral donat pel rei Joan II al monestir de Santes Creus l'any 1297.

A finals del s. XIX les mines tenien una escassa activitat, fins que l'any 1912 la societat anglesa "The Pontons (Spain) Zinc and Lead Mines Limited", també amb pobres resultats, però l'inici de la Primera Guerra Mundial va fer que l'agost de 1914 es paralitzessin els treballs. La societat es va liquidar definitivament l'any 1918. Tot sembla indicar que no es va tornar a reprendre l'activitat minera.

Tot seguit inserim un resum de les dades de recorregut i desnivell de les diferents mines:

Nom
Recorregut
Desnivell
Mina Esperança
1.414 m
-31 m
Mina Esperança II
40 m
-3,4 m
Mina nº 1 de la Riera de Pontons
320 m
+7,7 m
Mina nº 2 de la Riera de Pontons
860 m
-10 m

En aquest moment estem recopilant dades i esperem poder publicar properament el resultat.


Segons ens han informat, no fa gaire els Agents Rurals van posar una reixa a l’accés junt a la riera de Pontons per protegir una colònia de rat-penats, i caldrà fer la gestió de demanar permís. (Nota afegida el 27-12-2013).