dimecres, 25 de desembre del 2013

Cova de l'Arena (Font-rubí, Alt Penedès)





Malgrat el seu nom, es tracta d'una mina artificial. Desconeixem els orígens de l'explotació, possiblement al s. XIX. També és possible que originalment fos una cavitat natural eixamplada per a treure arena i grava.



Recorregut: 25 m
Desnivell: -2 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
         X: 382745
         Y: 4588850
         Z: 654 m
Terreny: Calcàries
Situació: Cal sortir de les Cases Noves de la Mata (Font-rubí de Baix), al km 2 de la carretera BP-2126, d'on surt una carretera que porta a Font-rubí de Dalt. Un 110 abans d'arribar'hi, agafarem una pista que passa pel Mas Vallet i un cop passat el mas seguirem 900 m fins que, a mà esquerra, trobem un camp i a banda i banda, dos camins neixen gairebé davant per davant. Aquí deixarem el cotxe i seguirem per la pista de la dreta. A pocs metres el camí va girant a mà dreta i baixa a poc a poc, hem d'anar observant a la dreta perquè desprès de recórrer uns 200 m veurem a la nostra dreta una petita esplanada plena de grava que precedeix a la entrada de la cova que s'amaga sota uns grupet de pins.
Descripció: Una entrada, d'uns 5 m d'amplada i 1,8 m d'alçada, mig amagada per la vegetació, dóna pas a una sala de la que surten dues amples ramificacions: Una en direcció N, lleugerament descendent, i un en direcció E que finalitza als 9 m i on podem apreciar tres columnes.









Bibliografia
VIRELLA, J. (1978).- "Experiències a l'entorn de la localització d'estacions prehistòriques" Misc. Penedes. (1):241-269 
RAFECAS, E. (1995).- Guia d'esports a la natura – Mediona (Alt Penedès)


 

Han participat
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)