dilluns, 15 de desembre del 2014

Balma de l'Endaló (Rellinars, Vallès Occidental)






D'aquesta balma, ben coneguda i de fàcil accés, no coneixem cap topografia publicada, així que decidim fer una curta sortida per tal de fer aquest reportatge.

La balma està citada indistintament com "Andaló" i "Endaló", sense que sapiguem esbrinar quin és el nom correcte. Va ser obrada per un pagès anomenat Endaló i utilitzada com a habitatge ocasional i magatzem. Al igual que moltes altres cavitats, també fou amagatall dels rellinassencs durant la guerra civil.


Balma de l'Endaló (Rellinars, Vallès Occidental)

Recorregut: 7 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 409771
                Y: 4610148
                Z: 345 m
Terreny: Conglomerats
Història: Coneguda de temps immemorials
Situació: Sortirem de Rellinars en direcció N pel carrer de Sant Pere (PK 15,380 de la carretera B-122). De seguida trobem un pont sobre la riera de Rellinars i un cop passat prendrem la primera desviació a la dreta i seguirem la pista, que transcorre paral·lela a la riera de Rellinars. Després de recórrer una 600 m, arribarem al torrent del Vetllador, lloc on la pista es bifurca. Deixarem aquí el cotxe (com a referència, hi ha el pou núm. 3 de captació d'Aigües de Terrassa). Seguirem a peu per la pista de la dreta i de seguida trobarem a la dreta un corriol que baixa al torrent. La balma, ben senyalitzada, es troba al llit del torrent del Vetllador.
Descripció: Es tracta d'una balma obrada d'uns 13 m d'amplada i una fondària màxima de 7 m. Tota la façana de la balma està tancada per un mur de pedra seca. A l'interior el terra està format per sorres i la balma per alçada ràpidament fins a unir-se amb el sostre. El torrent baixa molt a prop del centre de la balma i ha format una capa de concreció que recobreix el mur. La balma es perllonga pel la dreta en direcció Sud uns 10 m més.
Dades: J. Cuenca i F.X. Samarra








Han participat:
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Francesc Xavier Samarra (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)