dijous, 20 de febrer del 2014

Coves de Masllorenç (el Montmell, Baix Penedès)





Seguint amb la catalogació de noves cavitats, aquesta vegada anem a la cova gran de Masllorenç, de la que tenim coneixement per diferents pàgines d'internet i que no figura als catàlegs espeleològics.
L'existència d'una cova gran ens va fer pensar en una "cova petita". Suposem que és la que presentem en aquest post, però no en temin la certesa.




Cova gran de Masllorenç (el Montmell, Baix Penedès)

Recorregut: 12 m
Desnivell: +2 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 368121
            Y: 4574779
             Z: 443 m
Terreny: Calcàries
Història: Coneguda de temps immemorials
Situació: Del km 4 de la carretera TV-2444 surt una pista que podrem seguir uns pocs metres i on deixarem el cotxe. De seguida en converteix en un camí que va resseguint en torrent de Pedrafita. Recorreguts uns 750 m arribarem al fondo de la Cova. El camí segueix aquest fondo i de seguida travessarem una pista. 300 m més endavant el camí s'enfila a la nostra esquerra en direcció a un petit cingle. Arribats al cingle, la cova es troba a la nostra dreta, seguint el camí.
Descripció: S'obre a l'exterior per dues boques, separades per un pilar de roca; la més gran mesura 13,5 m d'amplada i una alçada màxima de 6 m. L'interior està format per una única sala de 10 m de fons. Del costat O surt una gatera que s'estreny ràpidament. Al sostre, a uns 3,5 m del terra hi ha el que sembla una galeria penjada, no explorada.
Dades: J. de Valles, J. Cuenca









Cova petita de Masllorenç (el Montmell, Baix Penedès)

Recorregut: 4 m
Desnivell: +1 m
Coordenades (UTM31N ETRS89): 
            X: 368109 
            Y: 4574810
            Z: 446 m
Terreny: Calcàries
Història: Coneguda de temps immemorials
Situació: Del km 4 de la carretera TV-2444 surt una pista que podrem seguir uns pocs metres i on deixarem el cotxe. De seguida en converteix en un camí que va resseguint en torrent de Pedrafita. Recorreguts uns 750 m arribarem al fondo de la Cova. El camí segueix aquest fondo i de seguida travessarem una pista. 300 m més endavant el camí s'enfila a la nostra esquerra en direcció a un petit cingle. Arribats al cingle, la cova es troba a la nostra esquerra, seguint el camí.
Descripció: Petita cova de 5 m d'amplada i una alçada de 2,5 m. A la paret O hi ha una curta galeria d'1,5 m, situada a 1 m del terra.
Dades: J. de Valles, J. Cuenca




 Han participat:
- Jordi de Valles (Espeleo club de Gràcia)
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Francesc Xavier Samarra (Grup d'Espeleologia de Badalona)