dimarts, 25 de març del 2014

Les Esquerdes de les Roques del Pany (Torrelles de Foix, Alt Penedès). Primera part








Aquesta sortida fou per a visitar les esquerdes de la Roca del Pany. Únicament teníem coneixement d'elles per l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya (www.cultura.gencat.cat/invarque/), en que figuren unes fotos de les esquerdes núm. 2 i 3. Curiosament no hi ha cap dada de l'esquerda més gran, la núm. 1.

Les esquerdes núm. 1 i 2 són fàcils de localitzar, però no vam localitzar la núm. 3. Prop del lloc on hauria d'estar la núm. 3 van localitzar un petit forat bufador que, un cop desobstruït va donar accés a una nova esquerda, la núm. 4.

Aprofitant una sortida a Pontons, i amb la fotografia de la boca, vam intentar de nou la seva localització, però vam deduir que l'esquerda núm. 3 havia estat tapada per una esllavissada.

Llevat de l'esquerda núm. 4, la resta són conegudes de temps immemorials. Una part de l'entrada de l'esquerda núm. 1 hauria estat tallada per la construcció de la carretera, a principis del s. XX.

Fou excavada pel pare Martí Grivé, molt possiblement l'any 1932 i el resultat el publicà a les memòries de l'Institut d'Estudis Catalans.

L'any 1973 A. Lagar publica un recull de cavitats de l'Alt Penedès, entre les que hi ha la que anomena "Cova del Pany". La situació que ens dóna "En la carretera de Torrelles de Foix a Pontons, junto al Km. 6,150" va fer que en un principi no la relacionéssim amb l'esquerda núm. 1.

Coneixem també posteriors visites del GREV entre els any 1981 i 1984, que van marcar amb pintura el nom de les cavitats.




Esquerda núm. 1 de les Roques del Pany (Torrelles de Foix, Alt Penedès)

Recorregut: 52 m
Desnivell: -14,8 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 378111
                Y: 4584211
                Z: 482 m
Terreny: Calcàries 
Història: Coneguda de temps immemorials
Situació: Es troba al km 6,150 de la carretera BV-2122 (entre Torrelles de Foix i Pontons), a un parell de metres de la carretera. Podem deixar el cotxe a uns 100 m en direcció a Pontons.
Descripció: La boca d'entrada, d'uns 11 m d'alçada, està dividia en dos por una acumulació de blocs encastats. L'entrada superior ens aboca a un pou de 10 m, mentre que la inferior dona directament al terra de la galeria. Actualment aquesta entrada està tancada per una xarxa de protecció de la carretera, pel que caldrà entrar una uns metres per sobre del terra. En principi la galeria té poc més d'1 m d'amplada i baixa en forta rampa fins a la part més baixa de la cavitat (-14,8 m) i guanya amplada fins els 2 m, amb una alçada d'uns 10 m. A partir d'aquí la galeria remunta i a la part mes alta perd amplada (1 m) i baixa entre blocs fins que aquests obstrueixen totalment la continuació.