dimarts, 20 de maig del 2014

Cova dels Voliacs (Organyà, Alt Urgell)





Aquesta sortida estava prevista per a visitar el forat de les Fades (o cova del Pont d'Espia). Al mes de setembre de 2013 ja havíem intentat localitzar la cova, però l'alt nivell de les aigües del pantà d'Oliana (un 60% aproximadament) inundava la boca i l'accés era impossible. 




A finals de març de 2014 el pantà ha arribat a cotes molt baixes, però quan hem pogut anar el nivell ja era del 40% i tot i que la boca de la cova no estava inundada, l'accés només era possible mitjançant un ràpel exterior i com això no estava previst i necessitàvem la corda pel pou final, vam decidir-nos per una altra opció: la cova del Pont Vell, explorada per la SIE-CEA l'any 1970 (1), que va publicar la topografia al núm. 20 de la revista EspeleoSie (2), però com es veurà més endavant finalment vam fer la topografia d'una altra cavitat: la cova dels Voliacs.

L'any 1981, J. de la Vega (3) identifica la cova del Pont Vell com sinònim de cova dels Voliacs, sinonímia que també recull l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya, però la situació que dóna es correspon a la cova dels Voliacs i la descripció a la cova del Pont Vell, error que també es recull al Catàleg Espeleològic de Catalunya del 2009 (4). En realitat es tracta de dues cavitats diferents: la cova dels Voliacs (o cova dels Muriacs) i la cova del Pont Vell.

Nosaltres portàvem la situació de la cova dels Voliacs (amb la creença que era la cova del Pont Vell) i ràpidament ens vam adonar que es tractava de cavitats diferents.

Un cop feta la topografia vam intentar, sense èxit, la localització de la cova del Pont Vell, que hauria de situar-se uns 200 abans de la cova de la Galeria del Pont Nou.

A l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya (i també al mapa de l'ICC) figures dues cavitats: el forat de Tresponts (Cavitat en sentit ascendent que ha estat parcialment reomplerta amb la runa de la construcció de la carretera) i el forat petit de Tresponts (forat descendent per on pot entrar una persona) aproximadament al lloc on hauria d'estar la cova del Pont Vell. Nosaltres sospitem que al fer la remodelació de la carretera van quedar parcialment tapades les dues entrades de la cova del Pont Vell, que es correspondríem amb els dos forats de Tresponts, però caldrà una nova recerca sobres el terreny per a poder assegurar-ho


També hem aprofitat la sortida per a situar la cova de la Galeria del Pont Nou i fer algunes fotografies.




Cova dels Voliacs (Organyà, Alt Urgell)

Sinònim: Cova dels Muriacs

Recorregut: 30 m

Desnivell: 6,2 m (-4,4; +1,8)m

Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 362808
                Y: 4676371
                Z: 578 m

Terreny: Calcàries del Cretaci inferior

Història: Coneguda de temps immemorials

Situació: Al km 14 de la carretera C-14 (entre la Seu i Organyà, al Congost de Tresponts) es troba una construcció feta amb maons. Sobre aquesta s'hi distingeix una roca alta que presenta forma d'agulla. Caldrà remuntar per darrere de la construcció i al costat de les parets fins a trobar la cavitat, uns 30 m per sobre de la carretera, un xic enlairada però fàcil de localitzar.

Descripció: La boca de la cavitat té 2,2 m d'amplada i 3,2 m d'alçada i ha estat modificada amb explosius per tal de facilitar l'accés (es poden veure dues barrinades). Dóna pas a una única galeria descendent. Als 11 m ens trobem amb un ressalt d'1 m que dóna a una saleta. A terra hi ha un ressalt d'1 m sense continuació. Des del fons de la saleta es veu al sostre la llum de l'exterior. Pujant per la paret inclinada es pot arribar fins als blocs que obstrueixen totalment la sortida. Una corda lligada a un dels blocs (des de l'exterior) ens indica que la sortida donaria a una paret vertical on es practica l'escalada.

Dades: Arxiu J. de Valles













Cova de la Galeria del Pont Nou (Fígols i Alinyà, Alt Urgell)



Recorregut: 31,3 m

Desnivell: -7 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 363276
                Y: 4676591
                Z: 552 m

Terreny: Calcàries del Cretaci inferior

Història: Primera exploració SIE-CEA

Situació: La galeria d'accés (artificial) es troba al km 164,5 de la carretera C-14, just davant del pont d'accés a l'Estació d'Aforament d'Organyà. Aquesta galeria talla la cavitat que ens ocupa.

Descripció: La cavitat està constituïda per una galeria lleugerament meandrificada de 23 m de desenvolupament, que utilitza una diàclasi subvertical NE-SO. A aquesta galeria arriba un petit conducte de 8 m. Ambdós extrems es troben detinguts per l'estretesa del conducte.

Dades: Catàleg Espeleològic de Catalunya, Vol. 1 (1978). Arxiu J. de Valles

















Bibliografia
(1) SIE-CEA (1971).- "Año 1970. Relación cronológica de las exploraciones efectuadas" EspeleoSie (10):75-88
(2) SIE-CEA (1977).- "Breves apuntes sobre la karstificación del 'Congost de Tres Ponts' ante un proyectado aprovechamiento del Segre Lleida" EspeleoSie (20):13-23 (Topografia)
(3) VEGA, J. de la (1981).- "Aplec de documents arqueològics de les coves del Montsec i llur projecció a les comarques i serres properes" Mediterrània (12):1-359 (Topografia)
(4) VALLES, J. de (2009).- Catàleg Espeleològic de Catalunya Vol. 2 (Topografia)



Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)