dissabte, 21 de juny del 2014

Avenc del Ral - Cova de Sant Salvador (Pontons, Alt Penedès)




Presentem una nova topografia i l'actualització de la fitxa de l'avenc del Ral - Cova de Sant Salvador. Aprofitant la sortida en què vam fer la topografia de la cova del Batlle Vell ens dirigim a l'ermita de Sant Salvador de la Balma per a visitar aquesta petita cavitat.
Es tracta d'una curta travessa que uneix les parts superior i inferior del cingle on es troba aquesta ermita, que data del segle XIV. La cova es coneix de temps immemorials i fou utilitzada com annexa a l'ermita. La primera exploració de l'avenc de Ral fou realitzada per ERE de l'Agrupació Excursionista de Catalunya, de Vilafranca del Penedès l'any 1958.

Avenc del Ral - Cova de Sant Salvador (Pontons, Alt Penedès)


Recorregut: 37 m
Desnivell: -14 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                Avenc del Ral
                               X: 377337
                               Y: 4585616
                               X: 678
                Cova de Sant Salvador
                                X: 377345
                                Y: 4585608
                                Z: 664 m
Història: Primera exploració ERE-AEC (Vilafranca) (1958)
Situació: Del km 4,230 de la carretera BV-2122 (Torrelles de Foix-Pontons) surt un desviament a la dreta, direcció N, que ens portarà, després de 3 km, a la urbanització la Plana de les Torres. Prendrem el primer carrer a l'esquerra (carrer de la Gardènia. Un rètol indica Pontons) i girarem a la dreta (carrer del Pensament) i seguirem per un camí terrer que ens portarà a una masia voltada per una tanca. Deixarem la tanca a la nostra esquerra i seguirem poc més de 500 m fins a trobar un desviament a la dreta que cal seguir fins a trobar un camp de vinyes. Seguirem 120 m i deixarem el cotxe a una marcada corba a la dreta. Seguirem a peu uns 50 m i girarem a l'esquerra (hi ha una fita), on agafarem un corriol que ens portarà a dalt d'un cingle, on trobarem l'entrada de l'avenc del Ral.
Per arribar a la cova de Sant Salvador seguirem un corriol paral·lel al cingle que porta direcció E i baixarem a peu de cingle fins a trobar l'ermita. La cova es troba uns 25 m després de l'ermita. Es tracta d'una esquerda mig emmascarada per la vegetació.
Descripció: Entrant per la boca superior (avenc del Ral) trobem un ressalt de 2 m que podem baixar fàcilment. De seguida trobem l'inici d'un estret pou de 8 m, estructurat en una diàclasi de 10 m de llarg. A la base del pou ens trobem, per una banda, que la diàclasi continua més o menys planera, que finalitza als 6 m. Per l'altra banda, una forta rampa descendent amb algun pas estret, ens porta a la part més ampla de la cavitat (2 m) i de sòl mot pla, al fins a donar a l'exterior (cova de Sant Salvador), a l'inici d'una rampa que ens porta a la base del cingle.
Dades: J. de Valles, J. Cuenca, J. Ferreres












Bibliografia
AYMAMÍ, G. (1990).- "Contribució al coneixement espeleològic de l'alt Penedès (14ena nota)" Excursionisme (184):362-363 (Topografia)

Han participat:
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)