dimarts, 24 de febrer del 2015

Cova de la Veta Negra (Palau-saverdera, Alt Empordà)






Amb dades procedents de diferents pàgines d'Internet anem a visitar aquesta cavitat, inèdita espeleològicament. En principi, i degut a que es troba en pissarres, era molt possible que es tractés d'una cavitat artificial i un cop visitada, podem assegurar que efectivament es tracta d'una excavació artificial, possiblement a la recerca de mineral, però aquest aspecte no ho podem confirmar.

El camí d'accés està molt ben senyalitzat, tant és així que nosaltres vam arribar sense cap dificultat, tot i no portar la ressenya.

L'any 2013 l'ajuntament de Palau-saverdera va senyalitzar i desbrossar el camí. La primera part transcorre pel que camí que porta a la ermita de Sant Onofre i és molt clar i sense pèrdua, però en el moment que deixem aquest camí el camí és molt indefinit i guanya desnivell ràpidament i el podem seguir gràcies ha que ha estat recentment desbrossat, pel que en un futur serà força complicat de seguir si no es manté.






Cova de la Veta Negra (Palau-saverdera, Alt Empordà)

Nota: Artificial

Recorregut: 28 m

Desnivell: -2 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

                X: 513743

                Y: 4685008

                Z: 507 m

Terreny: Pissarres

Història: Coneguda de temps immemorials

Situació: Partint de l'aparcament de la Font de Dalt (dins de poble) anirem a buscar el camí que puja a l'ermita de Sant Onofre (itinerari núm. 8 del parc), que seguirem aproximadament 1 km , fins que, poc abans de creuar el rec de Sant Onofre trobarem un trencant a la nostra dreta (senyalitzat) que porta a la cova. A partir d'aquí el camí guanya alçada (poc més de 200 m) i després d'uns 600 m arribarem a la cova.

Descripció: La cavitat presenta 3 boques d'accés. El camí que hem seguit per arribar-hi ens deixa a la boca núm. 1, d'uns 3 m d'amplada i una alçada d'1,4 m d'alçada, amb la part dreta ocupada per blocs. Segueix una galeria que finalitza als 7 m. Només entrar trobem a la dreta una galeria de sostre baix que ens porta a la segona entrada, de 3 m d'amplada i 1,8 m d'alçada i, si seguim recte, arribarem a la tercera entrada, molt estreta i per la que no podem sortir degut a que l'exterior està tot ple de bardisses.














Han participat:

- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)

- Francesc Xavier Samarra (Grup d'Espeleologia de Badalona)

- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)