dimecres, 11 de març del 2015

Avenc del Camí de Campanilles (Vilaplana, Baix Camp)



Josep Cuenca i Viñals (G.E. Badalona)
Jordi de Valles (E.C. Gracia)

Continuant les prospeccions per la Serra de Prades per a contribuir als propers volums del Catàleg Espeleològic de Catalunya, l'equip format per F. Cardona i Josep Cuenca, ens desplacem el 7/2/2015 a la zona de la Mussara amb l'objectiu de localitzar l'Avenc del Camí de Campanilles.
L'avenc és breument esmentat pel precursor de l'espeleologia de les comarques tarragonines, el reusenc Joan Ferraté que el cita a l'any 1918:

"...existeixen en aquestes muntanyes de La Mussara els avenquets de l'Abelló, els avencs dels Mullats de la Pona i l'avenc del Camí de Campanilles, esquerdaments o litoclases que no deixen de tenir la seva importància geològica, perquè ens revelen una ordenació dels moviments geotectònics" (1).

Més tard, a l'any 1984, al Catàleg Espeleològic de Catalunya, la cita en qüestió s'amplia una mica:

"173.-AVENC DE L'ABELLÓ
 174.-AVENC DEL CAMÍ DE CAMPANILLES  
Municipi: Vilaplana
Situació i descripció: Es tracta de dos avencs dels que no tenim coneixement de les seves característiques, oberts ambdós, suposem, prop del camí que recorre el Cingle de Campanilles, uns 500 m. al S del poblet de la Mussara" (2).

Amb aquesta minsa informació, es va anant baixant pel camí esmentat, camí costerut i ben senyalitzat. Fins a trobar amb facilitat la boca de l'avenc, ja que es troba al costat del sender.
Es procedeix a georeferenciar i fotografiar la boca. Com a curiositats, observem que de la gola del pouet surt un corrent d'aire calent, i que mans anònimes amb posat 3 tacs spits i 2 parabolts.

Més tard, es fa una segona sortida, el 21/02/2015, membres dels clubs GIEM, ECG i GEB ens desplacem al lloc amb l'ànim d'explorar, topografiar, fotografiar la cavitat, i també cercar fauna subterrània.
Totes les tasques s'efectuen amb la coordinació i precisió adequada, quedant enllestida la fitxa de l'avenc.


Avenc del Camí de Campanilles (Vilaplana)
Recorregut: 23 m
Desnivell: -8 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 334738
                Y: 4568036
                Z: 788 m
Terreny: Calcàries
Situació: Del km 21,340 de la carretera T-704 surt una curta carretera (T-7093) que fineix a l'antic despoblat de la Mussara. Aquí deixarem el cotxe i seguirem pel camí de Campanilles, que està ben indicat. En principi puja suaument i passa per l'antic refugi (en runes) i comença a baixar pel cingle de les Airasses. Al cap d'uns 350 m creuarem una pista i seguirem baixant 250 m més fins a trobar la cavitat a tocar del camí, al costat esquerre i al cingle de Campanilles. La boca inferior està situada a la dreta del camí, però la vegetació fa que sigui força complicat de trobar.
Descripció: La petita boca de la cavitat, per la que surt un més que apreciable corrent d'aire, està parcialment ocupada per un bloc, deixant un pas de 0,3 x 0,5 m que dóna a un pou de 6 m. Un cop a la base del pou, en direcció NE trobem una rampa de blocs que arriba al punt més baix de la cavitat, que finalitza aquí en uns estrets passos pel que surt un corrent d'aire. En direcció contrària trobem una gatera horitzontal que als pocs metres remunta fins que podem veure la llum de l'exterior. Una baixada per sobre d'un gran bloc ens porta a la sortida.  





Arribant al poble de La Mussara


Bibliografia
(1) FERRATÉ, J. (1918).- Espeleologia de les comarques tarragonines. Pp.89. Reus.
(2) BORRÀS, J.; MIÑARRO, J.M.; TALAVERA, F. (1984).- Catàleg Espeleològic de Catalunya Vol. 7. Pp 133. Barcelona.



Han participat:
- Joan Pallisé (Grup d'Investigacions Espeleològiques de Montblanc)
- Ramon Sendra (Grup d'Investigacions Espeleològiques de Montblanc)
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Francesc Xavier Samarra (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Ferran Cardona (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)