divendres, 27 de març del 2015

Torrent Mal i Torrent Gomar: noves cavitats. Moià (Bages)


Degotalls a la galeria interior de la Balma del Torrent Mal



Introducció

Aquí presentem la catalogació de 4 petites cavitats situades aigües avall de les conegudes coves del Toll, es tracta de dues covetes i dues balmes, destacant pel seu interès la Balma del Torrent Mal amb 65 metres de recorregut, amb una surgència intermitent, i una bonica cascada.

Si bé les balmes són força conegudes per la gent de la contrada, havien passat ignorades als catàlegs espeleològics malgrat la seva proximitat al complex de les coves del Toll.

Una excursió ornitològica i naturalista de Xavier Samarra i Josep Monsonis detecten la Balma esmentada, més tard els membres del GEB, X. Samarra i jo mateix trobem les altres tres petites cavitats en una sortida de prospecció, per, més tard E. Porcel i jo confeccionem les topografies.




El Torrent Mal neix de la unió del Torrent del Gomar i altre torrent petit innominat. Ja al poc trobem el Gorg de les Olletes amb la seva característica balma i un petit saltant d’aigua, més abaix la balma del Torrent Mal amb la seva cascada.

Totes les cavitats estan excavades en calcàries noduloses de l'eocè, dins de la anomenada Formació calcària de Collsuspina.

Saltant d'aigua de la Balma del Torrent Mal

Balma del Torrent Mal

 
Vista exterior de la Balma del Torrent Mal

Interior de la Balma



                      BALMA DEL TORRENT MAL

Situació

Lloc: Torrent Mal
Tm: Moià (Bages)
Coordenades:  428875,4627751  UTM  31N  ETRS89
Altitud: 704 msnm
Espeleometria: Rec: 65 m. Des: 3(+2/-1)m

Accès

Des de l’aparcament de la guixeta de la cova del Toll, seguint el mateix itinerari que va a la Balma del Gorg de les Olletes, continuant el camí uns 5 o 10 minuts més, on el torrent canvia de nom, trobarem aquest bonic indret.


Història


Aquesta interessant balma va ser detectada per Josep Monsonis i Xavier Samarra en una sortida ornitològica i naturalista el 9/08/2008.

Descripció

Gran Balma amb un saltant d’aigua i el seu corresponent gorg, també té una surgència.

Per accedir des del camí anteriorment esmentat, baixarem per un caminoi una mica embardissat que neix al costat d’un petit avenc d’1,50 de fondària.

Arribats a la balma observem grans blocs despresos del sostre, i una cavitat totalment semicircular. Al fons n'hi ha la entrada d’una galería per on es veu que surt aigua eventualment. Aquesta boca te 0,80 metres d’alçada per 2,55 metres d’amplada, la galeria es uniforme i es desenvolupa en terrenys argilosos, exceptuant el sostre que és la mateixa llosa calcària de tota la balma. Als 8 metres trobem una curiosa sala semicircular  de 3x3,80 metres aproximadament, i de 0,80 metres de fondària on s’acumula l’aigua d’aquesta surgència formant un bassal.

Si continuem fins al final de la bauma, ens trobarem just sota de la cascada, un petit espai ple de vegetació.


Participants


Josep Cuenca i Enric Porcel.


Entrada a la galeria interior de la Balma del Torrent Mal

Galeria interior de la Balma del Torrent Mal


                             COVETA DEL CAMÍ      

Situació

Lloc: Torrent del Gomar

Tm: Moià (Bages) 
Coordenades: 429258,4628382 UTM 31N  ETRS89

Altitud: 750 msnm 
Espeleometria: Recorregut: 4,50 m

Accès

Des de l’aparcament de la Guixeta de venda d’entrades de la Cova del Toll, anirem pel camí-itinerari del conjunt paleontològic de les coves del Toll. Passarem per boca de la Cova del Toll, més endavant passarem per les dues boques de la cova de les Teixoneres, i uns vuitanta metres més endavant, al mateix camí i a la nostra dreta trobem aquesta petita cavitat. 


Història

Petita cavitat coneguda per trobar-se a prop de la cova de les Teixoneres, va ser detectada per Xavier Samarra i Josep Cuenca en una sortida de prospecció el 08/03/2009.

Descripció

Una entrada rectangular de 1,76 metres d’alçada per 1,57 metres d’amplada dóna a una única i uniforme galeria que fineix als 4,50 metres de recorregut. Si bé la cavitat segurament es natural, es nota una intervenció humana d'eixamplament artificial. 

Participants

E. Porcel, J. Cuenca.



               COVETA DEL GORG DE LES OLLETES 

Situació

Lloc: Torrent del Mal

Tm: Moià (Bagues)

Coordenades: 428941,4628007    UTM  31N  ETRS89

Altitud: 734 msnm 
Espeleometria: Recorregut: 4 m
                         Desnivell:  +2 m 
Accès

Des de l'aparcament de la guixeta de les Coves del Toll agafarem torrent avall pel camí-itinerari paleontològic de les coves, i passant la boca principal de la cova del Toll, les dues boques de les Teixoneres, la coveta del camí, la surgència del Toll, la cova Morta i continuant pel camí torrent abaix arribarem en uns 15 minuts al Gorg de les Olletes, en una cinglereta sota el camí trobarem aquesta cavitat, per sobre de la balma del gorg de les Olletes. 

Història

Descoberta per J. Cuenca i X. Samarra el 08/03/2009

Descripció

Petita cavitat ascendent formada per la fractura de la roca en paral·lel a la cinglera.

L'entrada de 2,50 metres d’amplada per 1,15 d’alçada ens introdueix en un petit habitacle de 1,50 metres de recorregut, 2 metres d’alçada i 0,70 metres d’amplada. El sostre i el terra esta format per argiles i substrat edàfic, amb força guineus (arrels) penjant del sostre. 

Participants

J. Cuenca, E. Porcel.




              BALMA DEL GORG DE LES OLLETES 


Situació

Lloc: Torrent  Mal
Tm: Moià (Bages) 
Coordenades: 428947,4628004   UTM 31N ETRS89
Altitud: 720 msnm 
Espeleometria: Recorregut: 54 m
                         Desnivell:     -1  m

Accès

Des de l’aparcament de la guixeta de la cova del Toll, seguir el mateix itinerari que el de la coveta de les Olletes. Aquesta balma es ben visible des del camí i esta a pocs metres per sota de la coveta.


Història

Coneguda de temps immemorial va ser detectada per J. Cuenca i X. Samarra el 8/03/2009

Descripció

Gorg prou conegut, ens trobem amb una impressionant catxutxa o visera on el riu ha excavat l’estrat més feble sota la roca, produint aquesta curiosa cavitat , on a la seva capçalera n'hi ha un gorg normalment ple d’aigua.

Per accedir a la cavitat, baixarem pel tobogan que hi ha al mig de la llera del torrent i arribem al gorg. Des d'ací trobem cova a dreta i esquerra, a la dreta podem avançar per l’aigua uns 6 metres fins la paret . Aquesta primera part inundada te uns 10 metres de llarg, sortint de l’aigua, i sempre per la dreta, la balma continua 25 metres més fent una impressionant visera sobre el torrent.

En aquesta zona la balma té de 6 a 7 metres de fons amb una alçada de 0,90 metres. Si tornem al principi i agafem la balma per la dreta, la podem continuar uns 11 metres, fins una roca, entre la paret i la roca un passadís ascendent de uns 4 metres ens porta fora de la balma.

Participants

J. Cuenca, E. Porcel


Galeria interior de la Balma del Torrent Mal

Sala final de la galeria interior de la Balma del Torrent Mal




Text : Josep Cuenca i Viñals (G.E. Badalona)
Fotografies: Francesc X. Samarra i Riera (G.E. Badalona)