divendres, 8 de maig del 2015

Avenc Gustems (Sitges, Garraf)





Text:       Jordi de Valles
                (Espeleo Club de Gràcia)

Continuant amb la revisió de cavitats del massís de Garraf, en aquesta ocasió visitem, entre altres, aquest petit avenc.

Per tal de verificar les coordenades vaig realitzar una primera sortida el 27-5-2013. En aquella ocasió algú havia fet una poda de la vegetació, llençant les branques al fons de l'avenc, fent impossible la seva exploració. Posats en contacte amb el Departament d'Ecologia de la Federació Catalana d'Espeleologia, aquest va fer les gestions oportunes amb la direcció del Parc de Garraf i actualment l'avenc ja és accessible.






Avenc Gustems (Sitges, Garraf)

Recorregut: 15 m
Desnivell: -7,2 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
             X: 409264
             Y: 4571366
             Z: 520 m
Terreny: Calcàries
Història: Primera exploració GES-CMB (1949).
Situació: Des de la bifurcació de carreteres del pla de Campgràs, agafarem la de la dreta i seguirem uns 70 m. En aquest lloc ens dirigirem a la dreta per un corriol que passa per una dolina on hi ha un gran pi, i seguint el corriol passarem per l'avenc Benjamí Digon. Des d'aquí, i ja sense camí, ens dirigirem en direcció NE durant uns 160 m. La cavitat és fàcilment localitzable.
Descripció: S'obre a l'exterior per una gran boca d'uns 7 x 8 m. La part N és força vertical, però per l'E es pot baixar fàcilment fins a un R.2,5. A la base, arrodonida i de 2,5 x 2,7 m, trobem dos petits conductes. Sota del R.2,5 hi ha un entrant d'1,5 m, i en la part oposada trobem un R.1,5 entre els blocs i la paret, que dóna a un estret meandre que es pot seguir amb dificultat durant uns 3 m fins a fer-se impenetrable.
Dades: Jaume Ferreres i Jordi de Valles






Bibliografia
MONTORIOL, J. (1950).- "El campo de dolinas del Pla de Campgrás (Macizo de Garraf, Barcelona" Speleon (1-2):23-39
MONTORIOL, J.; MUNTAN, L. (1959).- "Resultado de nuevas investigaciones en el campo de dolinas del Plá de Campgrás de Garraf (macizo de Garraf, Barcelona)" Speleon 10(3-4):128-152 (Topografia)
BORRÀS, J. (1973).- Catálogo Espeleológico del Macizo de Garraf I (Topografia)

Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)