dimecres, 10 de juny del 2015

Balma de Ca n'Eloi i balma de la Rasa de Cal Ros (Casserres, Berguedà)







D'aquesta sortida al Berguedà, realitzada el 13-8-2013, ja havíem publicat dues cavitats: la balma de Cal Calau i la bauma de la Bauma. Ara presentem les dues balmes que faltaven d'aquesta sortida.



Amb les dades de del Mapa del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona sobre la balma de la Rasa de Cal Ros, localitzem al mapa de l'ICGC dues balmes més: la balma de Ca n'Eloi i i la balma dels Corbs. De totes tres únicament coneixem la seva situació al mapa, pel que en primer lloc intentem localitzar la balma de la Rasa de Cal Ros. Anem a can Ros i un cop allà ens indiquen des d'allí la seva localització és força complicada i és més fàcil anar des de ca n'Eloi. Un cop a aquesta granja demanem permís per a deixar el cotxe i preguntem per la situació de la balma de Ca n'Eloi. El nostre informador s'ofereix per a portar-nos a la balma, però en aquell moment estava prou enfeinat i ens indica la situació de la balma, situada a uns 500 m. Ens dirigim a la balma, que localitzem fàcilment i quan estem a punt d'acabar la topografia arriba amb el seu tot terreny el nostre informador (que resultà ser Pau Llorens, el mateix informador de la fitxa del Patrimoni Cultural). Finalitzada la topografia ens porta fins a la balma de la Rasa de Cal Ros (fins i tot s'ofereix per fer una tirada de cinta mètrica). Des d'aquí ens apropa amb el cotxe a la balma dels Corbs, per a seguir a peu per l'antic camí que portava a Casserres (avui força perdut). Ens mostra la balma, però els esbarzers impedeixen totalment el seu accés. Te totes maneres ens indica que es tracta d'una balma molt petita. I finalment ens porta am el seu cotxe a ca n'Eloi, on tenim el cotxe.



Volem agrair la amabilitat d'en Pau Llorens, ja que sense la seva ajuda difícilment hauríem pogut localitzar les balmes.






Balma de Ca n'Eloi (Casserres, Berguedà)



Recorregut: 8 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

                X: 401881

                Y: 4653114

               Z: 652 m

Terreny: Gresos

Història: Coneguda de temps immemorials

Situació: Del km 5 de la carretera surt una pista que ens portarà a Ca n'Eloi, on deixarem el cotxe. Des d'aquí seguirem una pista (només apta per a tot-terrenys) que es dirigeix cap a l'E i que de seguida gira cap al S i ens porta a sobre de la bauma.

Descripció: Balma de 37 m d'amplada, amb una fondària màxima de 8 m i una alçada màxima de 3 m. La part central està ocupada per una construcció que divideix la balma en tres. A la part dreta trobem restes de parets.







Balma de la Rasa de Cal Ros (Casserres, Berguedà)



Recorregut: 5 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

                X: 402265

                Y: 4653066

                Z: 616 m

Terreny: Gresos

Història: Coneguda de temps immemorials

Situació: Des de la balma de Ca n'Eloi cal seguir en direcció NE seguint els camps de cultiu. Aquest segueixen després en direcció E fins a girar cap al S. A partir d'aquí cal anar a cercar la rasa de Cal Ros, on trobarem la cavitat.

Descripció: Petita balma de 22 m d'amplada, 5 m de fondària i 5 m d'alçada. La rasa de Cal Ros passa pel costat O de la balma i forma un petit salt i un toll d'aigua.







Balma dels Corbs (Casserres, Berguedà)



Situació: Des de la balma de la Rasa de Cal Ros cal seguir uns metres cap al S fins a trobar l'antic campi que portava a Casserres, força perdut. La balma es troba a la dreta, però no es pot accedir degut a l'abundància d'esbarzers.



Han participat:
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)