dilluns, 29 de juny del 2015

Avenc de les Torres i cova de Sant Cristòfol (Falset, Priorat)





Text:                    Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
Fotografies:          Francesc Xavier Samarra (Grup d'Espeleologia de Badalona)

Volem donar a conèixer aquestes cavitats que són conegudes del món excursionista, encara que molt poc en l'àmbit espeleològic, nosaltres ens vam interessar per elles a partir de la publicació d'Antoni Cabré "25 circuits a peu pels voltants del Camp de Tarragona" (2008), encara que després vam descobrir que eren molt visitades per la gent del país i estan molt ben localitzades i senyalitzades.

D'aquestes dues cavitats només la primera estava citada en medis espeleològics: l'avenc de les Torres. Joan Ferraté (1), que no va visitar-lo, ens dóna la següent descripció, obtinguda per referències orals ens diu:

17 i 18. - Avenc del Jonqueral
Poca importància ofereix a l'Espeleologia el terme de Falset i això que tot el seu terrer és molt trencat i montuós. Hi ha la cova de Sant Gregori, en el pintoresc turó d'aquest nom, i amés l'avenc del Jonqueral, a dos km. de la vila, en direcció al Pradell, no molt lluny del Coll d'En Rocamora; es tracta d'una senzilla cova, en quina part més fonda, s'hi veu un forat, la boca de l'avenc, que, segons diuen el pagesos i pastors, té poca profunditat"

No és fins al 1984, quan trobem la segona cita, al Catàleg Espeleològic de Catalunya (2).

51 - AVENC DEL JONQUERAL o COVA D'EN TORRES
Espeleometria. Profunditat -5 m. Recorregut 20 m.
Situació: Oberta a 2 Qm. de Falset en direcció a Pradell, prop del Coll de Rocamora.
Descripció: Es tracta d'una cova del recorregut esmentat que acaba sobre un pouet de -5 m.

Avenc de les Torres (Falset, Priorat)

Sinònim: Avenc del Jonqueral
Recorregut: 16 m
Desnivell: -4 m
Coordenades (UTME1N ETRS89):
                X: 318790
                Y: 4557094
                Z: 578 m
Situació: Per arribar-hi hem d'agafar la carretera N.420 en direcció a Falset. Hem d'arribar al coll del Guix o de Falset (km 844,750). A l'esquerra trobarem una pista que puja en direcció SO fins al peu de les Torres d'Altafalla. Aquí deixarem el cotxe i seguirem un corriol que segueix per la part obaga i que ens conduirà a l'avenc, que està a torcar del camí.
Descripció: És una esquerda de 16 m de recorregut amb uns grans blocs encastats, que acaba fent-se impracticable per la seva estretor. La fondària màxima s'aconsegueix entre blocs, i és de -4 m.







Cova de Sant Cristòfol (Falset, Priorat)

Recorregut: 12 m
Desnivell: -2,5 m
Coordenades (UTME1N ETRS89):
                X: 318350
                Y: 4557031
                Z: 535 m
Situació: Hem de continuar pel mateix sender on es troba l'avenc de les Torres fins a trobar l'enrunada ermita de Sant Cristòfol (a uns 400 m en línia recta), situada al damunt d'un turó. Un petit corriolet ens fa baixar per un seguit d'escales fins a la cova.
Descripció: Es tracta d'una coveta de 12 m de recorregut que acaba en una saleta on es troba dipositada la imatge del sant, adornada de flors a causa de la devoció de la gent de la contrada.












Bibliografia
(1) FERRATÉ, J. (1918).- Espeleologia de les comarques tarragonines pp. 1-133
(2) BORRÀS, J.; MIÑARRO, J.M.; TALAVERA, F. (1984).- Catàleg Espeleològic de Catalunya Vol. 7 (Núm. 51)