dilluns, 6 de juliol del 2015

Volta espeleològica per la mola del Sòbol




Partirem de la corba de Fenerals, ctra. L-4241 de Solsona a Coll de Jou. Seguirem, direcció est, el camí forestal que han obert fa pocs anys enrere, per treure la fusta dels pins d'aquesta contrada, especialment en la capçalera del torrent de Torroella.



Més avall seguirem per la carena de la serra que divideix, per la dreta el Clot de Vilamala, i per l'esquerra el torrent de Torroella, sense deixar-la, arribarem al pla del Sòbol. És un gran pla herbat de pasturatge i al mig del qual hi ha les ruïnes de la casa del Sòbol. Entremig de la carena, mirant per la dreta, «el Clot de Vilamala» podrem observar «la Balma dels Noguerets», situada sota els cingles de la banda esquerra de la serra curta de Vilamala.



A partir d'aquí seguirem cap al sud seguint unes fites i marques de pintura que ens ajudaran en tot el trajecte. Primer entrarem en els primers pins i girarem en baixada tot travessant la capçalera d'un petit torrent.



El corriol comença a baixar per un estret grau per anar a trobar una rua que ens servirà per arribar a la casa de Torroella. A partir d'ara s'ha d'anar molt amb compte de no caure del cingle, ja que passarem per algun pas molt estret, anomenat «mal pas».



Un cop superat aquest pas, el corriol baixarà una mica i trobarem un altre que va a «la cova de les Esglesietes». Abans d'arribar-hi per la dreta, uns 20 m més fins al cingle mateix i trobarem «la balma de la Petraca» d'uns 20 m de recorregut sense desnivell i una alçada mitjana de 2 m.



A sota mateix hi ha «la cova de les Esglesietes». Realment es tracta d'una molt petita cova formada pel constant degoteig de l'aigua que anat tapant la punta d'una llarga balma amb formacions d'estalactites i d'estalagmites de gran bellesa. En el museu de la Vall de Lord si conserven les restes trobades de l'home primitiu



Tornarem el corriol i continuarem en direcció est, entrant en el bosc, baixant lleugerament per la vessant esquerra del Clot de Vilamala. El corriol anirà a poc a poc girant de direcció al nord-est i haurem de baixar diferents feixes abandonades fins a arribar a la casa en runes de la casa Torroella.



A l'oest de la casa, sota una feixa, trobarem la «balma de Torroella». Es veu perfectament des de l'era de la casa. Per baixar-hi, només caldrà seguir un petit corriol que baixa pel marge. Es tracta d'una petita balma de 10 m d'amplada per 6 m en el punt màxim de profunditat, amb una alçada en la boca de 2 m aproximadament.



Continuarem en direcció contrària d'on venim. Seguirem un camí desforestar que marxa sense perdre desnivell, entremig del bosc, passant per la font de Torroella. Finalment baixa ràpidament fins a una clariana. Per l'esquerra, en la mateixa direcció que portàvem, seguirem un corriol que travessa un torrent i comença enfilant-se fins a la carena. A partir d'aquí, la pujarem sense perdre-la, fins a unes cingleres.



Seguirem les marques i fites per l'esquerra de la carena, passant per sota mateix de les parets de conglomerat, i més endavant seguim un corriol fressat fins a un torrent. Travessem el torrent per un rocam, enfilant-nos per l'altre vessant fins als boixos i seguint un corriol amb marques per peu de cingle, donant la volta per una rua.



Arribem a «la Balma del Fornó». Gran balma d'uns 25 m de recorregut amb una alçada mitjana d'1,5 m, plena de xerri. En la banda més al nord hi ha una petita font de degoteig. Tornarem el corriol fins al torrent i acabarem de pujar a la collada.



Trobarem un camí desforestar per l'esquerra i no el deixarem fins a pujar a la carena de la serra llarga, on ja hi havia passat anteriorment. Desfem el camí fet per la carena. Observarem per la dreta en la capçalera del torrent de Torroella una petita balma anomenada «balma del Barret de Bou», d'uns 10 m de recorregut inclinat i poc fonda. Pujarem pel camí obert a la roca fins a tornar a l'aparcament de la corba de Fenerals.






Balma del Fornó (Guixers, Solsonès)



Recorregut: 30 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

                X: 381556

                Y: 4664362

                Z: 1.185 m

Terreny: Conglomerat.

Situació: Al nord del Sòbol, al nord-oest de la mola de Lord, en la capçalera d'un torrent tributari al torrent de Torroella. Partint de la corba de Fenerals de la ctra. L-4241, seguirem el camí forestal obert per desforestar la capçalera del torrent de Torroella. Un cop arribem a la collada seguirem per la carena, entre el Clot de Vilamala i el torrent de Torroella. Més endavant deixarem la carena i seguirem per l'esquerra un altre camí per desforestar fins una altra collada. Aquí entremig dels boixos seguirem un corriol que baixa i s'apropa al cingle pel vessant dret del torrent i seguint les marques de pintura fins davant mateix.

Descripció: És una fonda balma casi plana d'un metre i mig d'alçada mitjana i uns 20 m de fondo per 8 m d'amplada. Últimament havia servit de cleda i encara podrem trobar abundant xerri de més 20 cm de gruix. Davant seu és veu la mola del Lord amb el seu santuari. És una balma molt coneguda en aquestes contrades.











Balma de la Petraca (Lladurs, Solsonès)



Recorregut: 12 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

                X: 381690

                Y: 4663101

                Z: 1.066 m

Terreny: Conglomerat.

Situació: Està situada al mig dels cingles de Vilamala, vessant esquerre.

Per arribar-hi baixarem pel caminet del Sòbol a Torruella, un cop passat el "Mal pas", uns metres més endavant baixarem en ziga-zaga i trobarem un corriol poc fressat a la dreta, possible cartell indicador, el seguirem amb precaució fins a sortir en vistes dels cingles de Vilamala. Girarem una mica cap a l'oest per una petita rua curta amb pendent que cada cop es va estrenyent fins a la paret mateixa de la balma i el cingle. Hem de posar molta atenció en aquesta balma perquè hi ha el cingle a sota mateix.

Descripció: És completament plana, uns 6 m d'ampla per 5 m de fondària amb una alçada a l'entrada màxima d'un metre i al fons cap a un mig metre aproximadament. A l'interior trobarem "xeri" o excrements d'animal oví. A sota el cingle mateix, hi ha la balma de les Esglesietes, plenes d'espeleotemes de gran bellesa i està dintre l'inventari del patrimoni Arqueològic de Catalunya.










Balma dels Noguerets (Guixers, Solsonès)



Recorregut: 12 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

                X: 380592

                Y: 4664734

                Z: 1.131 m

Situació: La balma està situada aproximadament a sota la corba de Fenerals, en la capçalera del torrent que baixa de Fenerals.

Per arribar-hi partirem de la corba tancada de Fenerals en la carretera local L-4241 en el km 21,5. Seguirem un camí desforestar en direcció est que a poc a poc anirà baixant fins a una collada.

10'.- Collada de la Serra Llarga. Una fita de pedres ens indicarà el lloc per on començarem a baixar en direcció oposada, per un pendent rocosa plena de còdols sobre la roca que ens dificulten el pas i sigui una baixada perillosa. Ens ajudarà també les marques de pintura ratlla blanca i verda a sota o també unes rodes de pintura groga. Passaren un petit grau rocós per arribar a la carena i continuarem amb precaució baixant-la, en direcció sud.

10'.- Fita pedres carena. Pel vessant esquerra entremig dels boixos per la pendent i sense camí. Baixarem amb precaució, en diagonal direcció sud, pel perill dels còdols sobre la codinera per por de patinar. A sota nostre veurem unes pilones de ferro rovellades que feien servir per passar el camí els carboners que baixaven al Clot de Vilamala. En dirigirem a la punta d'aquestes i girarem el sentit de baixada tot anant seguint les pilones afilerades en direcció al torrent amb vegetació. Seguirem les marques de pintura i travessarem el torrent. En l'altre vessant continuarem pel costat de la roca baixant lleugerament fins a un grau. Molta atenció en baixar el grau d'uns dos metres desgripar-lo, encara trobarem dues pilones de ferro. El corriol continua en la mateixa direcció i abans d'entrar en un altre torrent girarem 180° baixant pel dintre el bosc. En una petita clariana podrem veure la balma sota la gran roca on hem passat per sobre. Travessarem un altre cop el mateix torrent i seguint l'abandonat corrriol ens acostarem a la balma.

20´.- Balma dels Noguerets.

Descripció: Es tracta d'una petita balma de 10 m d'amplada per 6 m en el punt màxim de profunditat, amb una alçada en la boca de 2 m aproximadament.









Balma de Torroella (Navès, Solsonès)





Recorregut: 12 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

                X: 382471

                Y: 4662837

                Z: 940 m

Terreny: Conglomerat.

Situació: A l'oest de la masia de Torroella. Sota un llarg marge de roca formant un petit cingle de difícil superació.

Descripció: Es tracta d'una petita balma, que antigament es va fer servir de cleda. Té una boca d'uns 8 m d'amplada per 2 m d'alçada. Té una profunditat màxima de 8 m amb una alçada mínima d'1 m.






Cova de les Esglesietes (Navès, Solsonès)



Coordenades (UTM31N ETRS89):

X: 381629

Y: 4663313

Z: 1055 m

Situació: De la carretera de Sant Llorenç de Morunys a Solsona, en el barri de la Caseta, surt un camí que duu al santuari de Lord. Passat el túnel es troba un camí que baixa cap a la riera de Torroella i continua fins al mas del mateix nom. La cova es troba continuant per aquest camí, sota la masia de Sòbol.

Descripció: Balma d'uns 20 m de llargada. En un sector s'hi ha format concrecions calcàries que han tancat la balma creant una petita cova.










Balma del Barret del Bou (Guixers, Solsonès)



Coordenades (UTM31N ETRS89):

X: 380837

Y: 4665192

Z: 1.255 m

Terreny: Conglomerats

Situació: Està situada casi a sota mateix de la capçalera del torrent de Torrentaller, a sota i passat el corriol GR-7.

Descripció: És molt petita, amb pendent lateral al sud.



.