dimarts, 8 de setembre del 2015

La cova i la mina d'en Garrot (Tarragona, Tarragonès)


Text: Josep Cuenca
Fotografies: Francesc X. Samarra
Grup d'Espeleologia de Badalona (GEB)


Adjuntem les fitxes de dues cavitats, una balma i una mina d'aigua, situades al terme municipal de Tarragona a fora del seu nucli urbà a prop del famós aqüeducte romà de les Ferreres (pont del Diable)

Cova d'en Garrot

Situació

Tm: Tarragona (Tarragonès)

Coordenades:   UTM    ETRS89
0354252, 4557938. Altitud 51 m.

Espeleometria: Recorregut: 7 m (Amplada 50 m)


Accés

Al km 5 de la carretera TP-2031 trobem la urbanització dels Hostalets. S'ha de travessar la urbanització en direcció Oest fins a les últimes cases. Aquí deixarem el cotxe per continuar per una pista de terra que ens portarà al mas d'en Garrot, des d'aquí agafarem un petit corriol que transcorre pel fons d'una petita vall, que ens conduirà al peu d'una cinglera on es troba la balma.





Antecedents

L'Institut Cartogràfic de Catalunya (ICGC) en el seu planell, situa aquesta cavitat, amb el seu topònim. Nosaltres no hem sabut trobar cap altra referència espeleològica d'aquesta gran balma, és per això que ens hem decidit a publicar aquest petit treball per donar-la a conèixer.



Descripció

Es tracta d'una balma d'uns 50 m d'amplada per uns 7 m de fons, amb un traçat molt irregular, i una alçada de 14 m, ocupa gairebé tota la cinglera del fons de la fondalada de la vall.







Mina de la font d'en Garrot

Situació

Tm: Tarragona (Tarragonès)

Coordenades:   UTM    ETRS89
353942, 4557613. Altitud 98 m.

Espeleometria: Recorregut: 30 m.



Accés

Des del  mas d'en Garrot cal agafar un corriol que voreja la vall per la dreta i a uns 800 m trobarem la font i la mina d'aigua.

Antecedents

La font d'en Garrot, i entorns, van ser un lloc de molta tradició a Tarragona. Des de les primeres dècades del segle XX fou un punt de trobada de molts tarragonins i tarragonines, on s'organitzaren activitats lúdiques diverses, especialment el primer de maig, per commemorar el dia del treball. Aquí es feien àpats, es ballaven sardanes i es passaven dies d'esbarjo.

Dibuix, Pere Camarasa Brunet

(1931) Fotografia d'una revista de l'època

(1929) Menú de règim 

Descripció

Es tracta d'una galeria artificial típica de mina de captació d'aigües, té una amplada de 40 cm i una alçada d'1 m aproximadament, el seu traçat és molt regular, sense reforçament d'obra. La galeria té una longitud de 30 m, al seu fons hem trobat alguns exemplars de ratpenats de ferradura.



Tot just per sobre de la bassa d'emmagatzemament de la font comença la galeria de captació i conducció d'aigües. 







En punts localitzats trobem incipients formacions calcàries zenitals



La llarga manca de manteniment de la mina ha provocat que el fang ocupi el sol i que l'aigua no flueix-hi adequadament.



Al final de la galeria, es produeix l'aflorament d'aigua que condueix la mina fins a la font.


A uns pocs metres a l'esquerra de la font d'en Garrot s'obra una petita cambra excavada artificialment a la roca dedicada a la devoció de Sant Roc.




A l'exterior es troben diferents inscripcions i gràfics gravats a la roca.

"Volia la pau del mont per mitch de la llibertad y la justícia. Pi y Margall". "El fill que no es recorda del para y la mara no estima a Deu. J.Guinovart, agost 1923"



Han participat:
- Josep Cuenca (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Francesc X. Samarra (Grup d'Espeleologia de Badalona)
- Ferran Cardona (Espeleo Club de Gràcia)