dimarts, 15 de setembre del 2015

Balma de Serinyà (Orís, Osona)




Text i fotografies: Ferran Cardona (Espeleo Club de Gràcia)

Municipi: Orís (Osona)
Coordenades UTM-ETRS89: X= 432502 Y= 4656103 Z=715
Amplada: 24 m
Fondària: 4,6 m



Situació

A l'extrem occidental del municipi d'Orís. En els cingles situats al vessant sud del serrat que es desprèn de l’ermita de Sant Salvador de Bellver cap al WSW.

Per arribar-hi, nosaltres vàrem seguir el següent itinerari: partint de Sant Genís d'Orís seguirem la pista, primer asfaltada, fins arribar a la masia de Vilanova (uns 3 km), on deixarem el cotxe. D'aquí anirem a buscar el sender PR C-54, que passa més al sud. Una vegada en ell, el seguirem tot contornejant els relleus sobre els quals es troba Sant Salvador de Bellver. Quan el camí s’apropa al cingle on se situa la balma, trobarem un indicador en el punt on cal abandonar el sender per a prendre un corriol ascendent. En cosa de 100 metres arribarem a la balma. De Vilanova a la balma, uns 40 minuts.



Descripció

Balma troglodítica. Té 24 m d'amplada, dels quals 20 han estat aprofitats per  l'habitatge que alberga. La fondària màxima de la balma no arriba als 5 m i el sostre té una alçada bastant regular, al voltant dels 3 metres de mitjana.

Els murs de l'habitatge es conserven parcialment. Només en un parell de llocs el mur supera els dos metres d'alçada, però encara es pot deduir que la façana tenia tres portes d'accés. El seu interior conserva restes d'envans que separaven 6 cambres o espais. No es conserva cap indici de finestres. Pedres caigudes dels murs ocupen bona part del terra, especialment a la meitat occidental. Les parets i sostre es troben fumats en el sector central, suposem que coincidint on era la cuina.



Orientada al sud, la balma era molt assolellada (ara el bosc ho impedeix en part). El terra pla i una bona alçada de sostre  confereixen a la balma unes condicions d'habitabilitat força atractives. La superfície aprofitada com a habitatge es pot estimar al voltant dels 60-65 metres quadrats.







Les fotos de Ramon Vinyeta

De l'Arxiu municipal de Torelló ens han estat cedides algunes fotos de balmes de la contrada i de les que és autor el torellonenc Ramon Vinyeta (1914-2005).

Curiosament, la foto de la balma de Serinyà, i en la que es veu  l'autor assegut en primer pla, està retolada erròniament com a balma de Vilavella, la qual es troba lluny d'aquí, en el terme municipal de Vidrà. No sabem en quin any es va fer la foto, però a jutjar per l'edat aparent de l'autor, i tenint en compte que va néixer el 1914, la foto podria ser dels voltants de 1960.



Per contra, una altra foto que no és de la balma de Serinyà està retolada erròniament amb aquest nom. Concretament diu: "La cova troglodítica de Serinyà, en el terme d’Orís, on s'han recollit testimonis de l’època neolítica"

Ens hem esforçat a identificar quina podria ser la balma de la foto erròniament retolada. Finalment, i després d'algunes càbales, l'hem identificada: es tracta, ni més ni menys, que la balma del Sot del Bac, al Figaró.

Pel que fa al comentari que s'hi han trobat restes del Neolític, no disposem de dades al respecte,  però no descartem que Vinyeta s'hagi confós amb la cova de Serinyà, situada al Pla de l'Estany, i on si hi ha importants troballes neolítiques.




Han participat:
- Ferran Cardona (Espeleo Club de Gràcia)
- Carme Bañolas