dissabte, 21 de novembre del 2015

La cova i la balma de l'Espluga (Vilanova de Meià, Noguera)





Text: Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)

Presentem la fitxa de dues cavitats ben poc coneguda pels espeleòlegs. La cova de l'Espluga únicament ha estat citada en treballs de caràcter bioespeleològic, però sense indicació de situació ni descripció. També és coneguda per arqueòlegs, que ha efectuat una cala al final del pas estret. Com a resultat la fitxa de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya ens informa de la trobada de "Una punta de fletxa de coure, un botó piramidal i alguns fragments de ceràmica a mà (la majoria pertanyents a grans tenalles oboides amb aplicacions plàstiques i a bols hemisfèrics). La cronologia d'aquest material situa la cova en un context del bronze antic. Actualment no s'observa material en superfície."
Nosaltres hem seguit les indicacions d'un itinerari excursionista.
Sobre la balma no hem trobat cap ressenya ni indicació del seu nom, únicament se cita com a referència per a trobar la cova.





Cova de l'Espluga (Vilanova de Meià, Noguera)

Sinònim: Cova de la Bauma
Recorregut: 40 m
Desnivell: +12 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 333310
                Y: 4652367
                Z: 1193 m
Terreny: Calcàries
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Des de Vilanova de Meià cal seguir la L-913. Al km 3,2 cal agafar una pista que surt a l'esquerra (Indicada Mare de Déu del Puig de Meià). Seguirem aquesta pista durant uns 6,5 km. Aquí un cartell ens indica la pista, apta únicament per a vehicles tot terreny, que després d'1,4 km ens portarà a l'ermita de Sant Alís. Uns 50 m abans de l'ermita cal baixar per la nostra dreta, sense camí. Al cap de poc cal dirigir-se cap a l'esquerra per passar una petita tartera, fins a situar-nos al peu del cingle. Primerament passarem per la balma de l'Espluga, i uns 90 m després arribarem a la cova.
Descripció: Una entrada d'11 m d'amplada i 8 m d'alçada dóna pas a una galeria de 14 m que es va estrenyent fins a deixar un estret pas de poc més de 0,5 m que es supera fàcilment per a deixar-nos a la part baixa d'una sala de 22 x 8 m. Pujarem per una forta rampa i, per l'esquerra arribarem a la cota màxima de la cova (+12 m). A la banda Sud de la sala, un estret pas impenetrable ens deixa veure el final de la galeria d'entrada.











Balma de l'Espluga (Vilanova de Meià, Noguera)

Recorregut: 5 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 333254
                Y: 4652412
                Z: 1196 m
Terreny: Calcàries
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Des de Vilanova de Meià cal seguir la L-913. Al km 3,2 cal agafar una pista que surt a l'esquerra (Indicada Mare de Déu del Puig de Meià). Seguirem aquesta pista durant uns 6,5 km. Aquí un cartell ens indica la pista, apta únicament per a vehicles tot terreny, que després d'1,4 km ens portarà a l'ermita de Sant Alís. Uns 50 m abans de l'ermita cal baixar per la nostra dreta, sense camí. Al cap de poc cal dirigir-se cap a l'esquerra per passar una petita tartera, fins a situar-nos al peu del cingle, on de seguida trobarem la balma, tancada per una paret de pedra.
Descripció: Es tracta d'una petita balma de 16 m d'amplada i una alçada màxima de 2,85 m. Està envoltada per una paret de pedra seca.






Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)



Bibliografia
ESCOLÀ, O. (1976).- "Sobre algunos Espeonomus del Montsec (Cataluña, Lérida)" Speleon (22):151-158
MAHNERT, V. (1977).- "Spanische Hölenpseudoskorpione" Misc. Zool. 4(1):61-104
FRESNEDA, J.; ESCOLÀ, O. (2000).- "Distribución del género Stygiophyes Fresneda, 1998 y descripción de Stygiophyes aldomai allomorphus ssp. n. (Coleoptera, Cholevidae, Leptodirinae)" Miscel. Zool. 2(23):55-68
VALLES, J. de (2009).- Catàleg Espeleològic de Catalunya Vol. 2