dimecres, 18 de maig del 2016

Avenc de Fontanilles (Collsuspina, Moianès)







Avenc de Fontanilles (Collsuspina, Moianès)




Recorregut: 9 m

Desnivell: -9 m

Coordenades (UTM31N-ETRS89):

            X: 432223

            Y: 4629869

            Z: 926 m

Història: En el mapa de l’Alpina “Cingles de Bertí”, edició 2013-2014, surt representat el signe d’avenc (en edicions anteriors, no), tot i que no figura al catàleg espeleològic que acompanya la guia.

Nosaltres vàrem tenir notícia de la seva existència i situació gràcies a què ens hi portà en Francesc Roma, que l’havia localitzat en una de les seves excursions per la zona.

Situació: A uns 450 m a llevant de la masia de l’Espina. Just a tocar d’un camp de conreu.

Pujant per la carretera de Tona a Collsuspina, poc abans d’arribar al coll de la Pollosa surt una pista important a mà esquerra. La seguirem mig quilòmetre fins a la casa de la Collada, on la deixarem per agafar una altra pista secundària per la dreta. Cosa d’un kilòmetre després, arribem al coll d’Heures, on deixarem el cotxe. D’aquí prendrem una nova pista direcció ponent, que seguirem encara no 100 m per a deixar-la i seguir camp a través direcció nord fins a trobar el camp de conreu al cantó oriental del qual es troba la boca, al costat d’un arbre petit. Del cotxe a la cavitat, uns 5 minuts.

Descripció: La boca, d'1,8 m x 0,7 m, es troba just al límit del camp de conreu. Per la seva perillositat, està mig tapada amb branques i uns ferros a manera de reixa.

Dóna pas a un pou de 9 m verticals i amb secció el·liptica.

Dades:  Ferran Cardona –Josep Cuenca