dimarts, 7 de juny del 2016

Coves de Prades (Baix Camp)








Text: Genar Aymamí





Cova de l'Abellera (Prades, Baix Camp)



Recorregut: 10 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

                X: 332990

                Y: 4574512

                Z: 1000

Terreny: Gresos

Breu història: Tot i que la veu popular atribueix l'origen del topònim a les abelles, en realitat no té res a veure amb aquests insectes himenòpters, ja que prové del llatí apiliaria que vol dir pedra plena de forats, que és precisament el que veiem abastament en aquest balmat.

Sembla que aquest racó ha estat des d'èpoques força reculades recer d'eremites, una placa col·locada en una de les parets de la cova ens explica que entre els anys 1484 i 1493 el benedictí Fra Bernat Boïl hi feu estada. Aquest va ser el primer missioner que evangelitzà Amèrica i acompanyà a Colom en el seu segon viatge al nou món.

Bernat Boïl va néixer a Tarassona (Aragó) l'any 1445. Fou secretari del rei Ferran el Catòlic d'Aragó. El 1481 va ser ermità de Montserrat i un any després fou nomenat superior dels ermitans. Després de fer estada a l'Abellera ingressà com a mínim en l'orde de sant Francesc de Paula i dos anys després fou nomenat primer vicari apostòlic de les Índies Orientals, per la qual cosa s'embarcà amb Colom. En tornar d'Amèrica es retirà al monestir de sant Miquel de Cuixà on va ser nomenat abat perpetu i on va morir l'any 1505.

Fra Bernat Boïl és present a la Galeria de Catalans Il·lustres de l'Ajuntament de Barcelona i apareix també en una placa de bronze al peu del monument de Colom de Barcelona.

La llegenda explica que el segle XVI un pastor va trobar la imatge mariana protegida per un eixam d'abelles, aquesta va ser destruïda el 1936 i el 1940 va ser reproduïda amb marbre de Sarral.

L'any 1574 l'ermita fou beneïda pel rector de Prades, l'any 1578 s'hi afegí el campanar i a l'inici del segle XVIII s'hi feren moltes reformes, sobre l'edifici E. Sánchez-Cid ens diu: “És de planta rectangular de 16 x 4 metres, cobert amb volta de creueria, teulada a dos vessants i un absis semicircular de dos metres de radi. La porta s'obre a ponent, dovellada, amb un ull de bou damunt i dues finestres laterals. A l'absis se n'obren dues més. i hi ha un campanar d'espadanya per a dues campanes. Finalment l'ermita fou bastida amb carreus de pedra vermella pròpia de l'entorn.

Al cambril és on hi ha exposada l'actual imatge de la Mare de Déu, que és d'alabastre. Quan va tenir lloc l'entrada dels avalots del 36, la imatge anterior -que segons m'expliquen la coneixien per la Trobada- fou llençada al cingle i, conseqüentment, quedà tota esbocinada. L'endemà un jove que havia vist la feta va anar a cercar els bocins per restaurar-la, però la sorpresa fou que no en va trobar cap..."

L'any 1909 Francesc Gras ens descriu l'ermita d'aquesta faisó: "Esta ermita se halla en un desierto, en un sitio lúgubre, triste y salvatge (...) Imaginaos un grandioso monte i en su centro una cruz que indica el sitio en que un lobo devoró a un pastor en una noche de invierno..."

Vora l'ermita hi ha un pedró d'homenatge al poeta Melcior Font que l'any 1926 va escriure la lletra dels goigs de la Mare de Déu de l'Abellera.

Situació:  Des de Prades cal agafar la carretera T-704 de Capafonts i la Febró i de seguida trobem el trencall senyalitzat a l'esquerra que du cap a l'aparcament. La cova que aixopluga l'ermita de l'Abellera és a uns 100 m.

Abans però cal que en arribar a Prades anem a demanar la clau al bar Tomaset que està a la plaça Major, 15, on haurem de deixar el nostre DNI. Aquesta clau dóna accés al recinte, l'ermita és tancada i es pot visitar els dissabtes i diumenges al matí, no obstant abans, cal informar-se dels horaris a l'ajuntament de la vila.

Descripció: Allargassada balma d'uns 65 m per uns 10 m de fondària, en la part final, que és la més fonda, excavada en el granet vermell típic de les muntanyes de Prades.

Gairebé enmig de la balma s'aixeca l'ermita dedicada a la Mare de Déu de l'Abellera, també trobem un parell de fonts, l'aigua és tancada, i al final de la caverna hi ha una cambra, amb la porta tancada, que hom suposa es deu d'utilitzar el dia de l'aplec que té lloc el dilluns de Pasqua de Resurrecció i pel romiatge que es celebra el mes de setembre. Tota la cova està molt modificada per l'acció de l'home i el terra està enllosat.

Estem a 1.000 m d'altitud i al davant nostre tenim el barranc dels Rebollans i la vall del riu Brugent.

Bibliografia:

Sànchez-Cid, Enric (2001) Ermites i temples insòlits de Catalunya. Cossetània edicions. Valls. 33-35.

Aymamí, Gener (2014) Itineraris per les esglésies i els eremitoris rupestres de Catalunya. Rafael Dalmau. Editor. Barcelona. 47-49.

Gras y Elías, Francisco (1909) Historia de las ermites del Arzobispado de Tarragona. Tip. Sanjuan Hermanos. Reus.









Cova petita de l'Abellera (Prades, Baix Camp)



Recorregut: 3 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

                X: 332973

                Y: 4574513

                Z: 1003

Terreny: Gresos

Situació: Es troba al costat del camí molt a prop de l'entrada de la cova de l'Abellera.

Descripció: Petita balma de 12 m de llargada per 3 de fondària.







Cova del Vidre (Prades, Baix Camp)



Recorregut: 8 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

                X: 331731

                Y: 4574586

                Z: 955

Terreny: Graves

Situació: Seguint la carretera T-704 cap a Capafonts, en ser a les darreres cases de la població cal anar cap a l'esquerra i en pocs minuts trobem la cova. El sender de Gran Recorregut GR-171 hi passa pel davant. El nucli de cases del voltant rep el nom d'urbanització de la cova del Vidre.

Descripció: Cova de forma arrodonida de 8 m d'amplada en la boca i una fondària de 8 m. És habitual que al fons s'hi acumuli aigua, per les parets s'observa clarament el nivell que assoleix.

La veu popular diu que abans aquí s'hi feia vidre, o si més no, s'aprofitava la roca de les parets per fer-ne.

Bibliografia:

Iglésies, Josep; Santasusagna, Joaquim (1960) Les muntanyes de Prades, el Montsant i serra la Llena. R. Dalmau Editor. Barcelona.








Cova de les Escaletes (Prades, Baix Camp)



Recorregut: 6 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

                X: 332139

                Y: 4575224

                Z: 985

Terreny: Gresos

Situació: Cal sortir del poble pel carrer de les Hortes, arribant a una antiga creu de terme, portada aquí des del seu emplaçament original que era, segurament a prop d'una de les portes d'accés de la muralla de la vila, des d'aquí continuem fins a trobar una gran explana a la dreta que és l'antic camp de futbol, lloc on aparquem.

A la dreta veiem un fressat camí que s'enfila pel bosc, pugem per una mena de graons de roca, que suposem són l'origen del topònim de la cova. En pocs minuts veiem la cavitat enfront i al peu d'un petit cingle.

La notícia d'aquesta cova ens la va donar la mestressa del bar Tomaset de Prades.  

Descripció: Cova de 5 m d'amplada en la boca per 6 m de fondària amb el sòl inclinat.









Cova dels Capellans (Prades, Baix Camp)



Recorregut: 5 m

Coordenades (UTM31N ETRS89):

                X: 332153

                Y: 4574907

                Z: 963

Terreny: Gresos

Situació: Sortim del nucli antic de la vila i seguim pel carrer Pau Picasso, passem per davant de les escoles i fem cap a l'ermita de sant Antoni, continuem per la pista, passem pel costat d'una bassa i seguim cap a la urbanització de la Roca Foradada i uns metres abans d'arribar-hi trobem a la dreta un camí, amb el pas barrat als vehicles per una cadena, i els senyals que indiquen cap a la Roca Foradada. Als pocs metres trobem la cova.

Descripció: Petita cova de 12 metres de llargada per 5 d'amplada, com a nota curiosa assenyalar que com que està al costat mateix d'un camí força freqüentat pels caminants al davant hi ha un banc per tal d'aprofitar l'ombra que ofereix la paret de la cova.








Han participat:

 - Genar Aymamí

- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)