dimecres, 21 de setembre del 2016

Balmes del Lluçanès (II). Balmes de l'Estrada i de Cal Coix




Text: Jordi de Valles
         (Espeleo Club de Gràcia)


Continuem la publicació de diferents balmes del Lluçanès, ara amb dues balmes situades a les rodalies de Santa Eulàlia de Puig-oriol:
Balma de Cal Coix: De la pàgina de la Diputació deBarcelona hem extret el següent comentari: "Es considera una balma de gran interès per tot el poble i en especial pels alumnes de l'Escola "Gafarró" pel seu fàcil accés també des de l'escola a través d'un petit corriol que hi va directe per un petit bosc de roures. Popularment la Balma es considera important pel seu ús recreatiu al llarg de les diferents generacions de nens."
Balma de l'Estrada: Petita, però curiosa balma tancada per un mur de maçoneria de pedra que deixa una única obertura d'1 per 1 m.





Balma de Cal Coix (Lluçà, Osona)
Desnivell: 7 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 423448
            Y: 4658206
            Z: 756 m
Terreny: Gresos
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Des del nucli de Santa Eulàlia de Puig-oriol seguirem la carretera BV-4341 en direcció N i al cap de 300 m trobarem una pista a la dreta que seguirem un centenar de metres fis arribar a Cal Coix; la balma es troba a l'E, a sota d'un petit cingle i a la capçalera de la vall.
Descripció: La balma té 20 m d'amplada i una alçada mitjana d'un parell de metres. El més destacable és una bassa natural d'aigua situada a l'esquerra, producte dels degotalls.
Dades: www.cavitatsdecatalunya.blogspot.com.es/








Balma de l'Estrada (Lluçà, Osona)
Recorregut: 6 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
            X: 423682
            Y: 4657250
            Z: 728 m
Terreny: Gresos
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Des de Santa Eulàlia de Puig-oriol seguirem la carretera BV-4342 en direcció S i poc abans del km 1 trobarem a l'esquerra una pista que seguirem. Passats 350 m desembocarem en una pista i seguirem cap a l'esquerra, en direcció a l'Estrada. 100 m abans del mas deixarem el cotxe. La balma es troba 1 uns 15 m de la pista, a la nostra esquerra.
Descripció: La balma presenta una entrada de 6,5 m, tapada per un mur que deixa únicament una entrada d'1 m d'amplada per 1 m d'alçada. L'interior té forma triangular, amb una alçada de poc més d'1 m i el terra pla.
Dades: www.cavitatsdecatalunya.blogspot.com.es/










Han participat:
- Hilari Moreno Castelló (Flash Back Corb)
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)