dimecres, 15 de febrer del 2017

Resultat d'una visita a Castellbell i el Vilar (Bages)





Text: Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)

Hem quedat a les 8 a l'entrada de Castellbell. Arribem una mica abans i al cap de poc arribar en Genar. Encara és de nit i el dia amenaça pluja, així que decidim visitar les cavitats més accessibles.
En primer lloc anem fins a Sant Cristòfol per tal de prendre les coordenades del Brogit. La seva localització és fàcil, ja que es troba al llit de la riera (el rasot del Colomer). Després de les pluges dels dies anteriors, per la riera baia aigua i com no volem mullar-nos, voltem una mica i localitzem el lloc per arribar-hi. La cavitat està activa i d'ella surt més aigua de la que baixa per la riera. Prenem les coordenades, fem unes fotografies i tornem al cotxe. És l'hora d'esmorzar.
La següent cavitat a visitar és la mina del Torrent del Prat. Tornem a la carretera i agafem un carrer que ens porta al llit del torrent del Prat. Aquí deixem el cotxe i seguim a peu fins a arribar a un ampli camí que seguim cap a la dreta. Després d'unes quantes voltes trobem la mina, amagada darrere uns arbres. Documentem la mina i anem a visitar una altra cavitat, la balma dels Pobres, situada a uns 500 m de la mina. La localització és fàcil, però desgraciadament el propietari del terreny ha tapiat l'entrada i no la podem visitar.
Tornem al cotxe i anem a Castellbell per intentar localitzar diverses cavitats (avenc Petit, forats del Terratrèmol i avenc i cova de la Vinya d'en Tomàs), però no tenim sort. Trobem un enfonsament on haurien de trobar-se els forats del Terratrèmol, però està totalment embardissat i és impossible accedir-hi. Les altres cavitats tampoc les podem localitzar pel mateix motiu.
Donem per finalitzada la jornada i anem cap a dinar a Monistrol de Montserrat. Després de dinar encara ens animem i anem a localitzar la balma del Torrent de l'Àguila (Collbató). La localització és fàcil, ja que l'hem pogut veure des del cotxe, però accedir-hi és un altre tema, ja que cal superar el talús de la carretera. Localitzem el lloc per accedir-hi, però comença a ploure i ho deixem per a un altre dia.
 


El Brogit (Castellbell i el Vilar, Bages)
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 401958
                Y: 4610410
                Z: 311 m




Mina del Torrent del Prat (Castellbell i el Vilar, Bages)

Recorregut: 16 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 401266
                Y: 4610522
                Z: 322 m
Terreny: Sediments quaternaris
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Agafarem la carretera BV-1123 (entre Castellbell i Marganell) i al km 4,5 agafarem la carretera BV-1122 fins al km 2,2 trobarem l'ermita de Sant Cristòfol. Girarem a la dreta i de seguida prendrem el primer carrer a l'esquerra (carrer del Prat) i després el primer a la dreta (carrer de Marganell) fins a arribar el torrent del Prat, on deixarem el cotxe. Creuarem el torrent i seguirem el camí fins a desembocar en un camí més ample, que seguirem cap a la dreta. Al cap de poc passarem per sobre d'un cingle situat a la nostra dreta, i poc després trobarem un lloc per a baixar cap al torrent. La mina es troba baixant uns 8 o 10 m i a la nostra esquerra, amagada darrere uns arbres i a uns 4 o 5 m per sota del camí.
Descripció: Es tracta d'una excavació artificial de 9,5 m de recorregut força regular: 1,2 m d'ample i 1,2 m d'alçada. Als 4 m hi ha un petit ramal a la nostra dreta que totalitza  uns 6 m.
A l'entrada queden les restes d'una porta.





Balma dels Pobres (Castellbell i el Vilar, Bages)

Sinònim: Balma dels Gitanos
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 401057
                Y: 4610322
                Z: 344 m
Terreny: Conglomerats
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Agafarem la carretera BV-1123 (entre Castellbell i Marganell) i al km 4,5 agafarem la carretera BV-1122 fins al km 2,2 trobarem l'ermita de Sant Cristòfol. Girarem a la dreta i de seguida prendrem el primer carrer a l'esquerra (carrer del Prat) i després el primer a la dreta (carrer de Marganell) fins a arribar el torrent del Prat, on deixarem el cotxe. Creuarem el torrent i seguirem el camí fins a desembocar en un camí més ample, que seguirem cap a l'esquerra. Seguirem pel primer trencall a la nostra dreta, que travessa el pla Masroig. Quan el camí gira a l'esquerra veurem davant nostre una cabana i darrere d'ella, la balma.
Descripció: L'entrada està tapiada, pel que desconeixem les seves característiques. Del bloc "Toponíma deCastellbell" hem extret la següent informació: "A finals dels anys 80, el propietari del Pla del Mas Roig la va tapiar, i la perforà verticalment, fent-hi passar una escala de cargol, on a nivell del pla hi construí una barraca."



Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)
- Genar Aymamí