dijous, 20 d’abril del 2017

Balma del Torrent de les Àguiles (Collbató, Baix Llobregat) i balma del Torrent de Santa Maria (Monistrol de Montserrat, Bages)




Text: Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)

Balma del Torrent de les Àguiles: Aquesta cavitat la vam localitzar seguint les dades de l'Inventari del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. En una primera visita es localitzà una petita balma a nivell de la carretera, però no la identificàvem amb la que cercàvem, ja que ens constava que l'accés era difícil, de manera vam ver una recerca al lloc on està situada al mapa de la Diputació de Barcelona, on l'accés si és difícil a causa del talús de la carretera, però no vam trobar cap cavitat. Un cop a casa vam poder comprovar gràcies a les fotografies, que la cova que havíem trobat era la cova del Torrent de les Àguiles. Segons l'Inventari del Patrimoni, la balma fou utilitzada com aixopluc pels pagesos que conreaven aquesta part de la muntanya
Balma del Torrent de Santa Maria: Havia estat vista feia temps per en Genar Aymamí, des de l'Aeri de Montserrat. Malgrat que a la balma hi ha alguna via d'escalada, no coneixem el seu nom, pel que l'hem anomenada amb el nom del torrent on es troba.





Balma del Torrent de les Àguiles (Collbató, Baix Llobregat)

Recorregut: 4 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 404189
                Y: 4604751
                Z: 161 m
Terreny: Conglomerats
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Al km. 5,825 de la carretera B.112, un parell de metres per sobre del nivell de la carretera i a uns 30 m del llit del torrent que l'hi dóna nom.
Descripció: Balma de 13 m d'amplada, 4 m de fons i una alçada màxima de 2,5 m, amb el terra totalment pla i absència pràcticament total de blocs.






Balma del Torrent de Santa Maria (Monistrol de Montserrat, Bages)


Recorregut: 11 m
Desnivell: +2,5 m
Coordenades (UTM31N ETRS89):
                X: 404080
                Y: 4605042
                Z: 161 m
Terreny: Conglomerats
Història: Coneguda de temps immemorials.
Situació: Al km 11,470 de la carretera C-55 trobem la cruïlla amb la carretera B-112 (que porta fins a Collbató) i amb la carretera que porta a l'estació inferior de l'Aeri de Montserrat, on podem deixar el cotxe. Anirem cap a l'inici de la carretera de Collbató i seguirem un camí que surt a la nostra dreta i puja fins a situar-nos a sota de l'aeri. Seguirem cap a l'Oest i en poc més de 100 m arribarem a la balma.
Descripció: Es tracta d'una balma de 47 m d'amplada i una alçada a la part central de 5 m, amb el terra força pla.





Han participat:
- Jaume Ferreres (Espeleo Club de Gràcia)
- Jordi de Valles (Espeleo Club de Gràcia)
- Genar Aymamí